Mainos

Garner: Hallituksen muodostaminen alkaa ensi viikolla

Hallituksen muodostaminen Irakiin pääsee käyntiin ensi viikolla, sanoo Irakin amerikkalainen hallintojohtaja Jay Garner.

-Hallitusprosessi pääsee uskoakseni alkuun ensi viikon lopulla, sanoi Garner Bagdadissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

-Siihen tulee irakilaisia. Irakilaiset ovat siinä hallitsevassa asemassa.

Garner ei kertonut lähemmin hallituksen muodostamissuunnitelmista. Hän piti lehdistötilaisuuden tavattuaan Bagdadissa kuutisenkymmentä irakilaista. Heidän joukossaan oli yliopiston professoreja, virkamiehiä ja muita mukaan kutsuttuja.

Maanantaina Bagdadissa Garner tapaa irakilaisten poliittisten ryhmittymien edustajia. Tämä tapaaminen on jatkoa Nassiriyassa viime viikolla pidettyyn ensimmäiseen tapaamiseen. Tapaamiseen osallistuneet irakilaiset kertoivat tähdentäneensä, että peruspalvelut olisi saatava kuntoon Bagdadissa mahdollisimman pian.

-Tarvitsemme turvallisuutta, tarvitsemme rauhaa, tarvitsemme lakia, sanoi eräs osanottaja.

Tapaamista seurannut amerikkalainen viranomainen luonnehti tunnelmaa "kiihkeäksi ja ajoittain tunteenomaiseksi". Garner sanoi myös, että INC:n johtaja Ahmad Chalabi ei ole liittoutuman valinta Irakin uudeksi johtajaksi. Chalabin on julkisuudessa kerrottu olevan Yhdysvaltain puolustusministeriön suosikki Irakin johtajaksi.

Garnerin avustaja Carl Strock kertoi, että raakaöljyn ja maakaasun tuotanto on päässyt käyntiin sekä Irakin pohjoisosassa että maan eteläosassa.

-Tämä on pelkästään kotimaista kulutusta varten, Irakin sisäiseen käyttöön. Sitä ei ole tarkoitettu vientiin, Strock sanoi.

Garnerin brittiläinen varamies kenraali Tim Cross sanoi, ettei hän usko Irakin shiiamuslimien haluavan Irakiin samanlaista islamilaista tasavaltaa kuin Iranissa on.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.