Mainos

Gamman ja alkoholin yhteiskäyttö on yleistynyt

Gamman ja alkoholin yhteiskäytöstä varoitetaan. Gamma aiheuttaa suurina annoksina sekavuutta, tajunnan tason laskua jopa koomaan asti, kouristuksia ja hengityksen lamaantumista.

Huumetutkijat varoittavat gamman ja alkoholin yhteiskäytöstä. Tänä kesänä on ilmennyt useita yhdistelmästä johtuvia, pahimmillaan hengenvaarallisia yliannostuksia. Lievemmät yliannostukset eivät kantaudu viranomaisten tietoon, mutta huumetutkijoiden keräämät tiedot viittaavat yhdistelmäkäytön yleistyneen.

Gamma eli gammahydroksivoihappo on laittomasti valmistettua, epäpuhdasta ja vahvuudeltaan vaihtelevaa. Sen esiaine on lakka eli gammabutyrolaktoni, jota on eräissä puhdistusaineissa ja ohenteissa. Gamma luokitellaan erittäin vaaralliseksi huumausaineeksi.

Gamma on nestettä, joka pieninä määrinä aiheuttaa euforiaa. Ongelmana on annostelun suuruus, sillä millilitrankin yliannostus saattaa olla jo kohtalokasta. Aiemmin gammaa on käytetty muun muassa anestesiahoidossa.

Kesätapahtumissa ja -festivaaleilla on ollut useita tapauksia, joissa gamman tai lakan yhteiskäyttö alkoholin kanssa on aiheuttanut muun muassa sekavuutta ja tajuttomuutta.

Ulkoisesti päihtymystilan saattaa helposti sekoittaa voimakkaaseen humalaan, joten ensiavusta vastaavien tulisi selvittää kuinka tunnistaa ja toimia uusien päihteiden kohdalla, Nuorisotutkimusverkoston tutkija Mikko Salasuo sanoo.

- Gamman käyttö ei ole sinänsä lisääntynyt, vaan uusilla kokeilijoilla ei ole ollut tietoja tarkasta annostelusta eikä alkoholin kanssa käytön riskeistä, Salasuo jatkaa.

Gamma aiheuttaa suurina annoksina sekavuutta, tajunnan tason laskua jopa koomaan asti, kouristuksia ja hengityksen lamaantumista.

Salasuo toivookin, että kokeilijat ymmärtäisivät vakavat riskit. Myös tapahtumien järjestäjiltä hän toivoo, ettei päihtyneitä heitettäisi ulos, vaan tutkittaisiin, mikä tilan on aiheuttanut.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.