Mainos

Galileo-satelliitit lähtivät avaruuteen — jenkkien GPS-järjestelmä saa kilpailijan

Euroopan avaruusjärjestön Galileo-satelliitit on laukaistu avaruuteen Etelä-Amerikasta, Ranskan Guayanan Kourousta. Kahta satelliittia kuljettaa venäläinen Sojuz-kantoraketti. Se vie satelliitit kiertoradalle 23 000 kilometrin korkeuteen.

Satelliitit ovat ensimmäinen osa uutta eurooppalaista paikannusjärjestelmää, jonka on määrä olla kokonaan valmiina vuonna 2020.

Järjestelmästä tulee vaihtoehto Yhdysvaltain satelliitteihin tukeutuvalle gps-systeemille ja venäläiselle Glonassille. Galileo-järjestelmä on yhteentoimiva ja yhteensopiva gps:n kanssa.

Kahdessa tänään lähetetyssä satelliitissa on kaikkien aikojen tarkin maser-atomikello, jonka virhe on enintään yksi sekunti kolmessa miljoonassa vuodessa. Avaruuteen on määrä lähettää kaiken kaikkiaan 30 Galileo-satelliittia.

Eurooppa lähempänä omaa älykästä satelliittinavigointijärjestelmäänsä

Galileo-järjestelmän ansiosta vuodesta 2014 lähtien on odotettavissa parannuksia palveluihin ja sovelluksiin, joiden tehokas toiminta riippuu ratkaisevasti satelliittinavigointiteknologiasta. Esimerkkeinä voidaan mainita tarkempi ajoneuvonavigointi, tehokas tieliikenteen hallinta, etsintä- ja pelastuspalvelut, turvallisemmat pankkitapahtumat ja luotettava sähköhuolto.

Taloudelliset vaikutukset ovat yhteensä arviolta 90 miljardia euroa seuraavien kahdenkymmenen vuoden aikana.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.