G8-maat: Öljyn hinta riski maailmantaloudelle

Johtavien teollisuusmaiden mielestä Maailman kauppajärjestön jäsenmaiden pitäisi tehdä enemmän töitä, jotta keskustelut vapaakaupasta saataisiin tänä vuonna päätökseen.

G8-maiden valtiovarainministerit katsovat, että maailman energiahuollon turvaamiseksi tarvitaan vapaat markkinat.

- Markkinamekanismit ovat elintärkeässä asemassa, kun puhutaan globaalin energiajärjestelmän tehokkaasta toimimisesta, ministerit sanoivat yhteisessä julkilausumassaan Moskovassa pidetyn kokouksen päätteeksi.

Ministerien mielestä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon kuuluvien maiden pitäisi tehdä enemmän töitä, jotta keskustelut vapaakaupasta saataisiin tänä vuonna päätökseen. Ministerit myös varoittelivat energian hinnan nousun uhkaavan kuluvan vuoden talouskasvua.

- Yleisesti ottaen maailmantalous pysyy vakaana vuoden 2006 aikana. Uhkatekijöitä kuitenkin on edelleen, niiden joukossa energian korkea ja herkästi liikkuva hinta, julkilausumassa todettaan.

Öljyn ja kaasun hinta ovat tuoneet melkoiset lisätulot isäntämaalle Venäjälle, joka on maailman toiseksi suurin öljyntuottaja. Maalla on kuitenkin ollut ongelmia energianviennissä; Ukrainan kanssa käytiin vuodenvaihteessa raju kiista kaasun hinnasta ja myöhemmin kaasun vientiin tuli katkoksia kotimaisen kysynnän noustua huippuunsa paukkupakkasilla.

Venäjän valtiovarainministeri Aleksei Kudrin syytti vielä G8-kokouksen yhteydessäkin Ukrainaa muualle Eurooppaan vietävän venäläiskaasun varastamisesta. Kudrinin mukaan Ukraina on ottanut omaan käyttöönsä kaikkiaan 70 miljoonaa kuutiometriä kaasua.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan maat olivat myös myöntyväisiä antamaan kaikkien köyhimpien maiden velat kokonaan anteeksi.

Moskovan kokoukseen osallistuivat G8-maiden Britannian, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin, Venäjän ja Yhdysvaltojen lisäksi Kiina, Intia, Brasilia ja Etelä-Afrikka.

Khatami varoittaa hinnan noususta

Iranin entinen presidentti Mohammad Khatami varoittaa öljyn hinnan noususta. Hän sanoo, että jo valmiiksi korkea öljyn hinta luultavasti nousee, jos YK ryhtyy pakotteisiin Irania vastaan.

Länsimaat ovat syyttäneet Irania ydinaseen valmistelemisesta, mutta Iran on jatkuvasti kieltänyt syytteet. Aiemmin tässä kuussa Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA päätti, että se vie ydinasekiistan YK:n turvallisuusneuvostoon.

Khatami puolustelee maansa ydinvoimaohjelmaa sanomalla, ettei Iran käytä ydinvoimaa kuin rauhanomaisiin tarkoituksiin.

- Alusta alkaen olemme sanoneet, että rauhanomainen ydinteknologia on oikeutemme, emmekä aio missään olosuhteissa alkaa valmistaa ydinaseita, hän sanoi.

Hän lisäsi myös, että Iran jatkaa yhteistyötä IAEA:n kanssa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat