Mainos

Fryckman saa veropomolta erityiskohtelua

Verohallinnon pääjohtaja Mirjami Laitinen ajaa poikkeuksellista hanketta, jossa verottaja valmistelee liikemies Peter Fryckmanin yhtiöiden miljoonavelkojen anteeksiantoa. Verottaja on konkurssiin menneiden yritysten suurin velkoja.

Hanketta on verohallinnossa valmisteltu sopimusluonnoksia myöten, vain virallinen päätös puuttuu.

Konkurssien lopettaminen tilanteessa, jossa konkurssipesiin on vielä kertymässä runsaasti varoja, on menettelynä hyvin poikkeuksellinen. Monet vero- ja ulosottovirastojen käytännön työtä tekevät virkamiehet pitävät ratkaisua "outona ja pöyristyttävänä".

Tapaaminen ja sähköpostia

Laitinen on hoitanut asiaa omalla arvovallallaan muun muassa tapaamalla Fryckmanin avustajaa, emeritusprofessori Edward Anderssonia. Andersson vahvisti kesäisen tapaamisen MTV3:lle. Fryckman-hankkeesta perjantaina kertoneen tv-kanava Nelosen mukaan Laitinen on lähettänyt sähköpostia Fryckmanille.

MTV3:n tietojen mukaan Laitinen on valmistellut asiaa jo syksyllä 2008. Tänä kesänä Fryckmanin yhtiöiden jutut otettiin yllättäen pois niitä pitkään hoitaneelta Verohallinnon Uudenmaan perintäyksiköltä. Jutut siirrettiin organisaatiossa ylöspäin veronkantokeskukseen.

Tavallisesti verohallinnon pääjohtaja ei puutu yksittäisten velallisten asioihin eivätkä velalliset pääse tapaamaan verottajan ylintä johtoa. Verohallintolain mukaanä pääjohtaja ei saa ottaa ratkaistavakseen verotusta koskevaa yksittäistä asiaratkaisua.

Pääjohtaja Laitinen kieltäytyi vastaamasta Fryckmania koskeviin kysymyksiin.

- En kommentoi yksittäisten velallisten asioita millään tavalla, Laitinen sanoi.

Kulosaaren luksustalo jäämässä Fryckmanille

Fryckman viettää aikaa Helsingin Kulosaaressa luksustalossa, jota Helsingin ulosottovirasto myy noin 2,8 miljoonalla eurolla. Fryckman omistaa ulkomaisen Acacia International -yhtiönsä kautta puolet omakotitalosta. Toisen puolikkaan omistaa hänen entinen vaimonsa.

Jos konkursseja jatkettaisiin, konkurssipesät ja sitä kautta verottaja voisivat saada talosta varovaisestikin arvioiden yli miljoona euroa. Fryckmanin kolmen yhtiön konkurssien jäljiltä ulosotossa on nelisen miljoonaa euroa saatavia.

Hän on riidellyt konkurssipesiä vastaan vuosikausia kymmenissä oikeudenkäynneissä.

Korvauksia ihmisoikeustuomioistuimelta

Nelosen uutisten mukaan peruste velkojen anteeksiantoon olisi, että Fryckmanin asioita ei oikeusturvan kannalta olisi hoidettu tarvittavalla ripeydellä. Toisaalta Verohallinnon johdossa hanketta on perusteltu sillä, että rahaa on kertynyt jo tarpeeksi.

Vajaa kolme vuotta sitten Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) määräsi Suomen maksamaan Fryckmanille korvauksia liian pitkäksi venähtäneestä talousrikosoikeudenkäynnistä.

Viime aikoina Fryckmanin tukijat kuten emeritusprofessori Edward Andersson ja eläkkeellä oleva verotarkastaja Tenho Tikkanen ovat julkisuudessa arvostelleet viranomaisia Fryckmanin kohtelusta. Heidän mielestään edesmenneen KOP:n pankinjohtajan jäämistöstä löytyneet Kouri-kauppojen asiakirjat todistavat, että Fryckmania on kohdeltu väärin.

Katso Salla Vuorikosken juttu (Kymmenen uutiset 31.8.2009)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.