Mainos

Finlandia Junior -ehdokkaat julki: Rankkoja aiheita mutta toivoa

Tämän vuoden Finlandia Junior-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat on julkistettu.

Finaaliin valikoitui kuusi teosta - aihepiiri on laaja runoista ja saduista kuoleman ja murrosiän kipujen käsittelyyn.

Ehdolla ovat Tove Appelgrenin ja Salla Savolaisen Vesta-Linnea mieli mustana, Tuula Kallioniemen Karoliina ja noidutut tossut, Marja-Leena Lempisen Punainen lumme, Annika Lutherin Kirje maan ääriin, Laura Ruohosen ja Erika Kallasmaan Yökyöpelit sekä Esko-Pekka Tiitisen Villapäät.

- On tärkeää, että lasten- ja nuortenkirjallisuus käsittelee myös kipeitä asioita, muistuttaa Hämeen taidetoimikunnan puheenjohtaja Saara Tiuraniemi, joka toimi esiraadin puheejohtajana.

Taide antaa nimenomaan mahdollisuuden purkaa arkoja kysymyksiä kuolemasta tai seksuaalisuudesta. Kirjallisuus on kanava keskustelulle ja tunteiden käsittelylle.

Tiuraniemi korostaa että finaalikirjoissa käsitellään myös aivan "tavallisia" lasten ja nuorten asioita bändin perustamisesta kaveruuteen. Mukaan mahtuu satua ja vauvoillekin sopivia runoja.

- Peppi Pitkätossun maailma ei ole ohi. Peräänkulutan aina kunnon rehellisiä satumaailmoja ja reheviä tarinoita, puheenjohtaja Tiuraniemi.

Esiraatiin kuuluivat puheenjohtajan lisäksi teatteriohjaaja Jukka Rantanen ja toimittaja Charlotte Sundström. He tekivät töitä koko vuoden kahlatessaan läpi suomalaista lastenkirjallisuutta.

- Monia maailmoja käytiin läpi vauvakirjoista fantasiaan ja arkipäivään. Tehtävä oli vaikea, mutta antoisa.Finalistit ovat paikkansa ansainneet. Esiraati seisoo näiden kirjojen takana, vakuuttaa Tiuraniemi.

Finlandia Junior-palkinto on 30 000 euroa. Voittajan valitsee lapsiasiainvaltuutettu Maria Kaisa Aula 27. marraskuuta.

EHDOKKAAT JA ESIRAADIN PERUSTELUT:

 • Marja-Leena Lempinen: Punainen lumme (WSOY)
 • Maalauksellisen kauniilla kielellä kirjoitettu selviytymiskertomus nuoresta Ellasta, joka joutuu kohtaamaan lähimenneisyydestään rankkoja asioita, joita ei ensin pysty edes muistamaan. Kirja kuvaa pahojen tekojen kohteeksi joutuneen nuoren mielen järkkymistä ja toipumista puhdistavalla otteella, vaikka aihe on vaikea - lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö. Tarinan keskiössä on koko ajan romaanin päähenkilö, johon lukija voimakkaasti samaistuu. Ellan suhde huolehtiviin ja rakastaviin vanhempiinsa ja ystäviinsä on kuvattu monitasoisesti ja uskottavasti. Myös kirjan luontokuvaus tekee lukijaan vahvan vaikutuksen. Punaisen lumpeen viesti on, että menneisyyden syvistäkin haavoista on mahdollista parantua ja selviytyä voittajana.
 • Tove Appelgren & Salla Savolainen: Vesta-Linnéas svartaste tanke / Vesta-Linnea mieli mustana (Söderströms / Tammi)
 • Kirjailija käy vaikeiden teemojen kimppuun suurella tunteella ja intensiteetillä - kirja käsittelee sisaruskateutta ja kuvitelmaa omasta kuolemasta. Jos minua ei olisi, kaipaisiko kukaan? Salla Savolaisen kuvat luovat yksityiskohdista rikkaan ja valoisan kesä-Suomen, joka muodostaa vastakohdan päähenkilön mielentilalle. Kuvitus tukee hienolla tavalla tarinaa ja tuo hyvin esiin tekstin huumorin ja ironian. Elämän pieniä, mutta koskettavia epäoikeudenmukaisuuksia on kirjassa käsitelty niin, että lukija pääsee helposti päähenkilön ajatusmaailmaan. Kirja on lämmin, rohkea ja oivaltava.
 • Annika Luther: Brev till världens ände / Kirje maan ääriin (Söderströms / Teos)
 • Rakenteeltaan ja dramaturgialtaan vahva kirja kuvaa taidokkaasti kahden pojan välistä ystävyyttä sekä alemmuudentunnetta ja kateutta, mikä johtaa lähes peruuttamattomiin tekoihin. Tuloksena on jännittävä ja psykologisesti monikerroksinen murrosikäisen nuoren sisäisen maailman kuvaus, joka pitää tiukasti otteessaan eikä kaihda tummiakaan sävyjä. Kirja haastaa lukijan käsityksiä tosiystävyydestä. Se kestää rankkojakin vaiheita ja elämäntilanteita. Kiehtova tarina vie lukijan lapsuuden ja aikuisuuden murrosvaiheeseen, jossa nuori tasapainoilee oikeiden ja väärien valintojen välillä ja joutuu kohtaamaan omien tekojensa seuraukset.
 • Esko-Pekka Tiitinen: Villapäät (Tammi)
 • Riemukas pikkupaikkakunnalle sijoittuva bändikirja, mikä käsittelee musiikin tekemisen ohella lempeästi nuoren miehen luomisen tuskaa ja herkkää ensirakkautta. Kirjan kerronta on elävää ja vivahteikasta ja siihen antavat lisämausteensa murre, raikas huumori ja nokkelat kielikuvat. Lukija elää mukana päähenkilön, Timpan unelmissa ja nauraa ääneen hänen ajatuksenjuoksulleen. Positiivinen tarina vie villasukat päässä soittavan bändin esiintymään aivan muualle kuin bändikilpailun lavalle - SPR:n vuosijuhlaan! Villapäiden vilpitön halu parantaa maailmaa tekojen kautta todistaa, että nuorissa on tulevaisuus.
 • Tuula Kallioniemi: Karoliina ja noidutut tossut. Kuvitus Marika Maijala (Otava)
 • Hiivatti! ajattelee Karoliina, ja värittää todellisuutta asteen verran kiinnostavampaan suuntaan. Kotimaiseen kirjallisuuteen on syntynyt erilainen ja valloittava tyttösankaritar, joka on kovaääninen, rohkea, reipas ja runsaalla mielikuvituksella varustettu. Esikouluikäisen Karoliinan pidäkkeetön ajatuksenjuoksu tuo lisää tasoja arkeen. Tarinassa on käänteitä, huumoria ja jännitystä. Henkilöhahmona Karoliina on kaikessa itsekkyydessään herkullista luettavaa - kirjan vivahteikas, nuorille lukijoille taitavasti mitoitettu kieli tukee lukukokemusta hyvin. Hahmot myös kehittyvät ja lopussa Karoliina ottaa jo aavistuksen verran enemmän muita huomioon.
 • Laura Ruohonen ja Erika Kallasmaa: Yökyöpelit (Otava)
 • Krabatz! Zabatz! Mikä se on? Hei! Kuka se on? Ruohosen runojen herkullinen kieli ja rytmi on nokkelaa ja parhaimmillaan ääneen luettaessa. Kirja on raikas ja uudenlainen kokonaisuus, runokirja, joka yllättää lukijansa jokaisella runollaan. Runot taipuvat helposti kielipeliksi ja leikiksi. Lukija löytää kirjan sivuilta melkoisen henkilökavalkadin, joukossa unohtumattomat Kelju kotityranni, Janoinen Iivana ja Voittamaton vauvakaani. Runokirjan poikkeuksellisen kaunis ja värikäs kuvitus tukee tekstiä täydellisesti ja runsaista yksityiskohdistaan huolimatta jättää tilaa lukijan mielikuvitukselle. Kirjassa kohtaavat suuret tunteet, rytmi ja ääni - naurua unohtamatta!

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.