Fazer: Kaakaon alkuperää ei täysin tiedetä

Makeistehdas Fazer myöntää, että suklaan raaka-ainetuotannon valvonnassa on paljon haasteita.

Tänään uutisoitiin tuoreesta ruotsalaisselvityksestä, jonka mukaan Ruotsin suklaateollisuus ei pysty takamaan, etteivät sen kaakaontuottajat käytä lapsityövoimaa. Esimerkiksi pääsiäismunissa oleva suklaa voi olla tuotettu viljelmillä, joissa lapset on pakotettu työskentelemään vaarallisten kemikaalien keskellä.

Fazer Makeisten kaakao ei tule suoraan kaakaonviljelymaista, vaan yritys ostaa raaka-aineen kaakaopavun jalostajilta massan, jauhon tai rasvan muodossa.

- Tänä päivänä me pystymme melko hyvin kertomaan, miltä alueelta kaakao tulee, mutta emme miltä viljelmältä. Se johtuu siitä, että viljelmät ovat hyvin pieniä Länsi-Afrikassa ja usein kyse on muutamasta (kaakao)säkistä tavallisen viljelmän kohdalla. Se tarkoittaa, että pavut pääsevät jo alkuvaiheessa sekoittumaan yhteen, kertoo Fazer Makeisten viestintäjohtaja Anita Laxén.

Laxénin mukaan suurin osa kaakaonviljelystä on täysin eettistä. Joukkoon mahtuu kuitenkin myös ongelmatapauksia.

- Tutkimukset monesta tuhannesta viljelmästä Länsi-Afrikassa kertovat sen, että suurin osa viljelijöistä viljelee kaakaota ihan eettisesti ja kestävästi. Oman perheen lapset saattavat auttaa viljelmillä, mutta mitään eettisesti väärää siinä ei ole mukana, toteaa Laxén.

- Sen sijaan on paljon kysymyksiä liittyen siihen, että joskus lapset työskentelevät liian raskaissa töissä, työkalut saattavat olla vaarallisia ja koulunkäynti voi kärsiä. Näiden kysymysten kimpussa on koko suklaateollisuus työskennellyt jo monta vuotta, viestintäjohtaja muistuttaa.

Maailman kaakaopavuista noin 70 prosenttia viljellään Länsi-Afrikassa, mutta Laxénin mukaan Fazer käyttää paljon myös Ecuadorista peräisin olevaa kaakaota. Esimerkiksi Fazerin sinisen suklaalevyn kaakao tulee Ecuadorista.

Lue myös:

    Uusimmat