Mainos

Färsaarten itsenäistymisprosessi jäähylle

Neuvottelut Tanskalle kuuluvien Färsaarten itsenäistymisestä ovat kariutuneet eilisiltana, kun Färsaarten edustaja vaati Tanskan hallitusta tunnustamaan saariryhmän itsenäisyyden ehtona neuvottelujen jatkamiselle.

Färsaaret

Färsaarten itsenäisyysneuvotteluissa on kiistelty lähinnä siitä, miten pitkän siirtymäkauden se tarvitsee selvitäkseen taloudestaan ilman Tanskan apua. Tanskan pääministeri Poul Nyrup Rasmussen sanoi, että Tanska ja Färsaaret ovat eri mieltä pelkästään siitä, mitä Färsaarten itsenäistyminen tulee maksamaan saariryhmälle. Tanska avustaa Färsaaria vuosittain noin miljardilla Tanskan kruunulla eli lähes 800 miljoonalla markalla.

Färsaarten on määrä järjestää kansanäänestys itsenäisyydestä ensi vuonna. Jos färsaarelaisten enemmistö kannattaa itsenäistymistä, aluehallitus on valmis jatkamaan itsenäistymisneuvotteluja Tanskan hallituksen kanssa. Färsaarten suurimmat oppositiopuolueet sosiaalidemokraatit ja Yhtenäisyyspuolue eivät hyväksy neuvottelujen katkaisemista, vaan vaativat nykyisen aluehallituksen eroa ja ennenaikaisia vaaleja.

Sosiaalidemokraattien puoluejohtaja Joannes Eidesgaard katsoo, että tilanne on nyt kääntynyt päälaelleen.
-Alun perinhän oli tarkoitus, että färsaarelaiset ottaisivat kansanäänestyksessä kantaa neuvottelutulokseen, johon olisi tultu tanskalaisten kanssa. Nyt fäärien onkin yhtäkkiä otettava kantaa siihen, hyväksyvätkö he tanskalaisten kanssa käytävän neuvotteluprosessin. Paras kansanäänestys, mikä nyt voidaan pitää, on äänestys uusien lakikäräjien (alueparlamentin) valitsemiseksi, Eidesgaard sanoo.
(MTV3-STT-RB)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.