Facebookin suomenkielinen huijausviesti tuo yllätyslaskun

Jo yli satatuhatta ihmistä on klikannut suomenkielistä huijausta Facebookissa, joka kulkee nimellä "Voi paska, katso miten kävi kun isä näki tyttärensä webcam-esityksen". Jos huijaussivun klikkailee loppuun asti, kysyy sivusto puhelinnumeroa ja antaa videon nähtäväksi. Sen jälkeen käyttäjä saa puhelinlaskunsa yhteydessä 19 euron laskun, kertoo tietoturvayhtiö F-Secure sivuillaan.

Kyseisen videon "Dad Catches Daughter On Webcam" tosin pääsee näkemään YouTubessa jo muutenkin, jos ensin rekisteröityy käyttäjäksi.

Huijaus on alun perin levinnyt Facebookissa eglanniksi, ja nyt se on paikallistettu suomen kieliseksi.

- Ei-englanninkieliset luulevat roskaposteja usein turvalliseksi, kun ne on lähetetty omalla kielellä - etenkin niinkin harvinaisella kuin suomen kielellä, kirjoittaa F-Secure sivuillaan.

- Älä tuudittaudu väärään turvallisuudentunteeseen suomen kielen takia. 19 euron voitto antaa huijaajille suuren motivaation jatkaa toimintaansa, kirjoittaa F-Secure.

Monet ovat klikanneet kyseistä huijaussivua, mutta sivut ovat jääneet jo alkuvaiheessa jumittamaan "vastausten prosessointia", ja leväyttäneet mainossivun eteen, jolloin monet ovat kyllästyneet ja lopettaneet.

Tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner Aalto-yliopistosta sanoo, että tässä vaiheessa ohjelma ei ilmeisesti ole päässyt tekemään haittaa.

- Ilmeisesti tässä vaiheessa ohjelma ei asenna tietojenkalastelua koneellesi, vaan sivusto pitää klikata loppuun asti, jotta siitä voidaan lähettää lasku, sanoo Manner.

Suurimpana haittana keskenjätetystä klikkailusta näyttää olevan, että sivuston "tykkääminen" jää näkymään Facebook-profiiliin, ja houkuttelee taas uusia ihmisiä klikkaamaan sivustoa.

Huijausohjelmat voivat jopa salakuunnella tietokonetta

Professori Manner painottaa varovaisuuden tärkeyttä internetin käytössä.

- Verkko on pelottava paikka ja kaikkea pitää varoa - valitettavasti. Erilaiset virus- ja huijauksenesto-ohjelmat auttavat paljon, mutta eivät pysy mukana uusimmissa huijauksissa, sanoo Manner.

Hän muistuttaa, että verkko on täynnä hyvinkin vaarallisia haittaohjelmia, joista monet eivät ole Facebook-pohjaisia.

- Jos klikkaa haittaohjelman sivuja, saattaa se jopa asentaa salakuunteluohjelman kyseiselle koneelle. Ohjelma voi "kuunnella" näppäimistöä ja onkia esimerkiksi salasanoja nettisivuille, sanoo Manner.

- Tyypillisesti haittaohjelmat ovat Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmään sidottuja, sillä Windowsille on perinteisesti pystynyt parhaiten tekemään viruksia ja muita haittaohjelmia.

Manner kertoo yhdestä Windows-pohjaisesta huijauksesta, jossa järjestelmän käyttäjälle tarjottiin huijausvirustorjuntaohjelmaa, jota oli vaikea saada koneelta pois.

- Viheliäinen huijaus, sillä tavallinen käyttäjä saattaa luulla, että se on virustorjuntaohjelma, mutta ei kuitenkaan ole, vaan vie rahasi, kun yrität sen ostaa.

Lue myös:

    Uusimmat