F1-lehdistökatsaus: Hamilton on yhden miehen viihdeteollisuus

Lewis Hamilton keräsi ulkomaalaiselta lehdistöltä vuolaimmat kehut sunnuntain Malesian GP:stä noustuaan 20. lähtöruudusta kuudenneksi.

Englantilaislehdistö kaivoi kaikki ylisanat Hamiltonin suoritusta kuvaillessaan. The Times -lehti ylisti sitä, että tallin sääennustusvirheen takia pieleen mennyt aika-ajo näytti sytyttäneen Hamiltonin entistäkin kovempaan taisteluun.

- Kun lajin sääntöjä aletaan kirjoittaa uusiksi kattojärjestön taholta, kuten isot kihot epäilemättä pian tekevät, pitäisi heidän laittaa mukaan pykälä, joka määrää Hamiltonin ajamaan silmät kiinni tai raahaamaan perässään ankkuria. Kaikki keinot, joilla pyritään haittaamaan hänen menoaan, lisäävät vain jännitystä. Mitä isomman vuoren talli antaa hänelle kiivettäväkseen, sitä nopeammin hän sen kiipeää. Ja se on fantastista katsottavaa, The Times hehkutti.

Vaikka Hamilton on esittänyt kauden hienoimmat ajoliikkeet, ei hän ole tällä kaudella juhlinut voittoa vielä kertaakaan.

- Kun Hamilton on yhden miehen viihdeteollisuus, joka tuottaa sarjan henkeäsalpaavia ohitusliikkeitä, joiden väitetään olevan mahdottomia, niin muut kuljettajat keräävät kunnian. Sepangin hiostavan taivaan alla Sebastian Vettel käänsi vihdoin voimasuhteet omalle puolelleen vaikuttavalla voitolla, jonka toteutumista oli jo odotettu, The Times muistutti.

Englantilaisen Daily Express -lehden mukaan Malesian GP:n nousu oli Hamiltonin uran paras ajo.

- Lewis Hamilton pysyi niin viileänä kuin Malesian paistavassa helteessä oli mahdollista, kun hän teki suorituksen, joka oli lähellä kykyjensä ylärajaa – mutta hänestä tuntui samalta kuin Usain Boltista tuntuisi, jos hän juoksisi puukengissä. Turhautuminen näkyi Lewis Hamiltonin kasvoilta, kun kuudes sija oli parasta, mitä hän pystyi järjestelemään alhaiselta lähtöpaikaltaan, ja siihenkin vaadittiin niin paljon taitoja kuin mitä hän tällä hetkellä uskoo omaavansa.

Englantilainen The Sun -lehti oli arviossaan samoilla linjoilla.

- Lewis Hamilton loihti malesialaisen mestarisuorituksen hakiessaan itselleen maailman parhaan kuljettajan asemaa. Vuoden 2008 maailmanmestari on elämänsä vedossa tuotettuaan kahdessa peräkkäisessä kisassa musertavan näytöksen ohittamisesta.

Englantilaisen Mirrorin mielestä Hamilton olisi ansainnut suorituksestaan kuudetta sijaa paremman palkinnon.

- Vuoden 2008 mestarille olisi pitänyt antaa mitali siitä, että hän herätti Sepangin kisan eloon. Lajissa, jota haukutaan ohitusten puutteesta, hän jylisytteli kahdeksan auton edelle lähdössä ja ohitti toiset kymmenen autoa kisan puoliväliin mennessä.

The Mirror oli kuitenkin hieman huolissaan siitä, miten Vitali Petrovin edessä kaartelemisesta tullut varoitus vaikuttaa Hamiltonin MM-taistoon.

- Hamiltonin kannalta oli onnekasta, että FIA:n uusien sääntöjen mukaan tuomaristo pystyi tukeutumaan Johnny Herbertin neuvoihin. Ex-kilpa-ajaja suostutteli heidät pitäytymään varoituksessa. Hän on nyt yhden rangaistuksen päässä mestaruushaaveet hautaavasta kilpailukiellosta, jos hän tekee vielä syntiä, Mirror-lehti kirjoitti.

Malesialainen The Star tiivisti Vettelin voiton tärkeyden.

- Nuori saksalainen Sebastian Vettel sai lopultakin karistettua apinan selästään murskaavalla suorituksellaan, jolla hän johdatti Red Bullin yhdessä Mark Webberin kanssa kaksoisvoittoon.

Saksalainen Auto, motor und sport -lehti tarjosi suomalaisittain lohduttavaa luettavaa, vaikka Heikki Kovalainen saikin arvosanakseen vain 4/10. Kovalainen arvioitiin kuitenkin selvästi tallikaverinsa Jarno Trullin yläpuolelle, sillä italialaisen arvosana oli vain 2/10.

- Heikki Kovalainen teki Malesiassa jälleen kerran vahvemman vaikutuksen Lotus-kuljettajista, saksalaislehti kirjoitti.

Auto, motor und sportin mukaan kukaan ei ollut täyden kympin kuljettaja Sepangissa. Yhdeksikön arvoisiksi lehti listasi koko kärkinelikon Sebastian Vettelin, Mark Webberin, Nico Rosbergin ja Robert Kubican. Vettelin kympin esti aika-ajotappio tallikaverille.

- Ainoa pieni vähennys tulee aika-ajosta, jossa tallikaveri Mark Webber oli hieman fiksumpi. Lähdössä nuorukainen jätti veteraanin jääkylmäksi, lehti tiivisti Vettelin viikonlopun.

- Nico Rosberg osoitti jälleen, mikä on tällä hetkellä mahdollista Hopeanuolella, lehti kehui Nicon kolmossijaa.

Seitsenkertaisen maailmanmestarin Michael Schumacherin vaisujen esitysten jatkuminen ei saanut armoa saksalaisen Bild-lehden otsikoissa:

Schumi on huonompi kuin ensimmäisellä kaudellaan

Rosberg on uusi numero 1 Mercedeksellä

- Schumi Hopeanuolessa – ei toimi vielä. Seitsenkertainen maailmanmestari aloitti paremmin jopa ensimmäisellä kokonaisella F1-kaudellaan 1992. Benetton-Ford-kuski ajoi tuolloin kolmessa ensimmäisessä kisassa 4. sijan Etelä-Afrikassa, 3. sijan Meksikossa ja 3. sijan Brasiliassa. Schumacher on aloittanut kauden kolmessa ensimmäisessä kisassa vain kerran tätä huonommin: vuonna 2005 hän keskeytti Australiassa ja Bahrainissa ja sijoittui Malesian GP:ssä 7:nneksi, Bild kaiveli tilastoja.

Saksalainen Express-lehti iloitsi Vettelin voitosta:

Super-Vettel voitti jääkylmästi Malesian helteessä

- Sebastian Vettel päihitti kolmannella yrityksellään vika-paholaisen ottaen kauden ensimmäisen voittonsa. "Sepangin saunassa" tulleella selvällä voitolla heppenheimilainen käynnisti formula ykkösten mestaruustaistelunsa, Express kirjoitti.

Italialainen urheilulehti La Gazzetta dello Sport rauhoitteli Ferrari-faneja vaisun kisan jälkeen.

- Ei ole syytä paniikkiin. Vaikka Ferrarilla ei päästy juhlimaan, kun vaikea Malesian GP päättyi Massan seitsemänteen sijaan ja Alonson keskeytykseen, katsovat kuljettajat luottavaisina eteenpäin. Epäedulliset olosuhteet ja jotkin virheet vaikuttivat siihen, että viikonlopusta tuli nopeasti unohdettava. Kisassa nähtiin, ettei F10-auton vauhti kuitenkaan ole mitenkään huonoa. Tulevina päivinä on nyt kaikkein tärkeintä keskittyä luotettavuuteen, kun kilpakumppani Red Bull näyttää ratkaisseen ongelmansa, lehti arvioi tilannetta.

Espanjalaista AS-lehteä harmitti Alonson keskeytys.

- Toiveet katosivat valkoisena savuna kaukaisen maan ilmaan. Malesia ei tuonut hyvää onnea Fernando Alonsolle. Espanjalainen keskeytti kierrosta ennen maalia eikä hän ole enää MM-sarjan johdossa. Tämä vahvisti sen, että mikä alkaa huonosti, päättyy yleensä huonosti, AS-lehti kommentoi Alonson kisaa.

20-vuotiaan Jaime Alguersuarin ajo F1-historian toiseksi nuorimmaksi pistemieheksi toi lohtua espanjalaisille.

- Taaempana Alguersuari osoitti, kuka on tulevaisuuden kuljettaja, joka ottaa jonain päivänä samanlaisen aseman kuin Fernando, AS totesi.

Lue myös:

    Uusimmat