Ex-jäsenet: Lääkärikielteinen lahko hoiti terveyttään itse

Satakuntalaisessa Lasarus-veljien uskonlahkossa suhtauduttiin aikoinaan kielteisesti lääkärin apuun. STT:n haastatteleman ex-lahkolaisen mielestä varsinaista ongelmaa ei ole, jos ihminen uskoo, että Jumala tietää vaivat ja halutessaan parantaa.

– Lapsilla tällaista varmuutta ei tietenkään välttämättä ole. Heillä pitäisi olla täysi valinnanvapaus niin lääkärinavun kuin uskonsakin suhteen, mies sanoo.

Lahkossa oli jäseniä enimmillään satakunta. Normaaliin elämään kuuluvat ruhjeet hoidettiin kotikonsteilla. Ex-jäsenten mukaan edes lasten luunmurtumaa ja palovammaa ei hoidatettu lääkärillä. Kerran sivullisten tilaama ambulanssi lähetettiin takaisin.

Vakaumus aiheutti jatkuvia ongelmia myös suun terveyden kanssa. Moni poti hammassärkynsä ilman kipulääkkeitä. Eräs nainen luopui lahkoon liittyessään yli kuuden diopterin vahvuisista silmälaseistaan ja opetti siitä huolimatta kotikoulussa.

Ex-jäsenten mukaan yhden miehen kaksi sormea lähes leikkautuivat irti sirkkelissä. Hän kärsi kipunsa kotona, mutta käsi ei ole sen koommin toiminut kunnolla.

– Jumala joko paransi tai sitten ei. Mitä ikinä tahansa tapahtuikin, lääkäriin ei menty. Olit tehnyt syntiä, jos et pärjännyt ilman lääkäriä, kertoo lahkossa lapsuutensa viettänyt henkilö.

Hän sai taisteltua itselleen silmälasit, kun oli noin viidentoista.

– Oli puhetta, että Jumala päättää myös näkökyvyn.

STT tapasi kolme entistä lahkolaista kevään aikana. Kaksi heistä oli syntynyt lahkoon ja yksi liittynyt siihen vapaaehtoisesti.

Lahkossa lapsia kasvatettiin ankarasti Raamatun sanaan vedoten. Lapsilla ei juuri ollut yhteyksiä ulkomaailmaan, koska suurin osa kävi kotikoulua. Hätää kärsineet eivät saaneet apua vanhemmiltaan, koska nämä toteuttivat lahkojohdon kasvatusoppeja. Kaikkia lapsia ei kuritettu, eikä heillä ollut ongelmia.

Suhtautuminen muuttui, kun teini kuoli

Pitkään mukana olleen jäsenen mukaan lääkärikielteisyys loppui 1990-luvun puolivälissä. Lahkon päämajassa Säkylässä asunut teini oli sairastellut toista vuotta. Kun tyttö viimein vietiin sairaalaan, olivat sydän ja hengitys pysähtyneet. Leukemia paljastui vasta ruumiinavauksessa.

Poliisi tutki tapausta epäiltynä heitteillejättönä ja kuolemantuottamuksena. Lääninoikeuslääkärin mukaan ajallaan tehdyt tutkimukset ja hoito olisivat voineet auttaa.

Syytteitä ei nostettu muun muassa siksi, ettei vanhempien laiminlyönneistä tai ehdottomasta lääkärikiellosta löytynyt näyttöä. Tyttö ei ollut myöskään itse halunnut lääkäriin.

Poliisi tutki myös lahkoon kuuluvan lääkärin toiminnan asianmukaisuutta. Hänkään ei saanut syytettä. Terveydenhuollon ammattilaisia valvova viranomainen moitti sitä, ettei lääkäri ollut tutkinut tyttöä vaan neuvonut vanhempia puhelimessa. Kerran tyttö ja lääkäri olivat törmänneet toisiinsa bussiasemalla.

– Tämän tapauksen jälkeen johto ihan suuttui, jos ei menty vaivojen kanssa tutkimuksiin, ex-jäsen kertoo.

Lahkon johtajan Eero Israel Heikkilän mukaan lääkärikielteisyys loppui jo 30 vuotta sitten. Hänen vaimonsa sanoo, että ajatukset muuttuivat vasta 1990-luvulla.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat