Euroopan maat reagoivat vahvasti Valko-Venäjän vaaleihin: EU-johtajat hätäkokoukseen, Britannia ei hyväksy tulosta

Paine Valko-Venäjää kohtaan kasvaa – näin paikalliset kertovat kaaoksesta pääkaupunki Minskissä 4:02
Video: Poliisi on pahoinpidellyt rauhanomaisia mielenosoittajia Valko-Venäjällä – näin tilannetta analysoi MTV Uutisten toimittaja Anna Egutkina.

EU-johtajat kokoontuvat keskiviikkona videon välityksellä järjestettävään hätäkokoukseen, jossa on määrä käsitellä Valko-Venäjän myrskyisää tilannetta vilpillisiksi väitettyjen presidentinvaalien jälkimainingeissa.

Asiasta kertoi tänään Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel Twitterissä. Hänen mukaansa kokous alkaa kello 12 eli Suomen aikaa kello 13.

Michel kertoi tviitissään, että Valko-Venäjän kansalla on oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan ja valita vapaasti johtajansa. Hän myös sanoi, ettei mielenosoittajiin kohdistuvaa väkivaltaa voida hyväksyä.

Maan istuva presidentti Aleksandr Lukashenko on väittänyt voittaneensa viikko sitten järjestetyt presidentinvaalit ylivoimaisesti 80 prosentin äänisaaliilla. Tulos on kuitenkin kyseenalaistettu laajalti.

Britannia ei hyväksy vilpillistä presidentinvaalitulosta

Britannia kertoi tänään, ettei saarivaltio hyväksy vilpilliseksi kuvailemaansa Valko-Venäjän presidentinvaalitulosta. Samalla Britannia tuomitsi tulosta seuranneiden mielenosoitusten kammottavat tukahduttamisyritykset.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab uhkasi vastuussa olevia pakotteilla ja vaati, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj aloittaisi vaaleista selvityksen.

Saksa väläyttelee aiempaa laajempia pakotteita

Saksa kertoi maanantaina olevansa valmis tukemaan suunniteltuakin laajempia pakotteita niille Valko-Venäjän johtohenkilöille, jotka ovat vastuussa mielenosoitusten verisistä tukahduttamistoimista.

EU:n ulkoministerit päättivät perjantaina, että he aikovat koota listan valkovenäläiskohteista, joihin kaavaillut henkilöpakotteet voitaisiin kohdistaa. Saksan hallinnon tiedottaja Steffen Seibert kuitenkin sanoi, että perjantaina suunniteltuja vahvemmat toimet tulisi ottaa myös harkintaan.

Hän kertoi toimittajille, että pakotteiden laajentamisen mahdollisuutta muihin johtohahmoihin selvitetään.

Lue myös:

    Uusimmat