Mainos

EU-Viron viinanmyynti kovassa nousussa

EU-jäsenyys nosti virolaisen viinan menekkiä viime vuonna yli kolmanneksella. Tuottajien mukaan kasvusta on lähes kokonaan kiittäminen Virosta viinansa hakevia suomalaisia ja ruotsalaisia.

Alkoholin myynti kasvoi Virossa viime vuonna 38,2 prosenttia. Viime joulukuu oli virolaisille viinanvalmistajille ennätysmäinen. Edellisen vuoden joulukuuhun verrattuna myynti kasvoi yli 80 prosentilla.

Vodkantuottajien yhdistyksen puheenjohtaja Aleksandr Skoblov arvioi, että lähes koko kasvu menee Virosta viinansa hakevien suomalaisten ja ruotsalaisten piikkiin. Väkevän viinan myynti räjähti vauhtiin viime vuonna toukokuussa, kun Virosta tuli Euroopan unionin jäsen. Vuoden ensimmäisen neljän kuukauden aikana väkevän alkoholin myynti kasvoi vain 1,4 prosenttia.

Väärän viinan määrä vähenee

Ennen EU:hun liittymistä Viroon syntyi paljon uusia vodkamerkkejä. Skoblovin mukaan väärennettyjä vodkaeriä on myynnissä vuosi vuodelta vähemmän. nyt niiden määräksi arvioidaan 20 prosenttia markkinoista. Viime joulukuussa Virossa myytin 2,3 miljoonaa litraa väkevää viinaa. Kaksi miljoonaa litraa siitä oli kirkasta. Suurimpia virolaisia alkoholin tuottajia ovat Liviko, Ofelia ja Onistar.

Pernod Rikhard Estonia OU:n Baltian aluejohtaja Matti Hirvenkivi on toiminut Viron alkoholimarkkinoilla vuodesta 1990 lähtien. Hän sanoo, että viime vuosi oli hyvä myös kalliimpien viinojen menekille Virossa. Hirvenkiven edustamien merkkien myynti kasvoi yli 20 prosenttia.

-Osansa siinä on tietenkin ulkomaisilla asiakkailla, jotka parantavat baarikaappinsa sisältöä. He ostavat hyviä konjakkeja ja viskejä ja muita premiumtuotteita. Toisaalta myyntiä kasvattavat virolaiset. Osa heistä on erittäin meneviä ja merkkitietoisia, Hirvenkivi sanoo. Hirvenkiven mukaan virolainen baariasiakas tilaa suomalaista useammin juuri sen tietyn ginin ja tonicin tai määrätyn viskin, eikä mitä tahansa tarjolla olevaa.

Myös olut kelpasi

Viron oluenmyyntitilastot viime vuodelta osoittavat 14 prosentin kasvua. Olutta ostettiin kaikkiaan hieman yli 110 miljoonaa litraa. Viron panimoyhdistyksestä arvioidaan, että 25 miljoonaa litraa oluista ostivat ulkomaiset turistit. Virolaisten olutpanimoiden ykkönen on Saku. Sen osuus markkinoista on lähes 46 prosenttia. Toisena on Tartu -panimo ja kolmantena Haljalassa sijaitseva Viru-panimo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.