Mainos

EU:n komissio piti kriisikokouksen suljettujen ovien takana

EU:n komissio piti eilen kriisikokouksen suljettujen ovien takana, kun lehtitiedoissa oli väitetty komission jäsenten haluavan syrjäyttää komission puheenjohtajan Romano Prodin.

Prodi, Romano


Prodin tiedottaja Ricardo Levin mukaan kokous osoitti, että komission jäsenten kesken vallitsee yksimielisyys. Komissio päätti myös jatkaa nykyistä politiikkaansa entistä suuremmalla päättäväisyydellä. Levi kiisti tiedot, joiden mukaan Prodi olisi jättämässä Brysselin ja palaamassa Italian politiikkaan.

Saksalaislehdet ovat viime päivinä kertoneet, että sekä muut komission jäsenet että EU-maiden hallitukset olisivat tyytymättömiä Prodiin. Levin mukaan Saksan liittokansleri Gerhard Schröder, Ranskan presidentti
Jacques Chirac ja puheenjohtajamaa Portugalin pääministeri Antonio Guterres ilmaisivat tukensa Prodille

Kairossa pidetyn EU - Afrikka -huippukokouksen yhteydessä järjestetyissä kahdenvälisissä tapaamisissa. Alkuviikon huippukokousta hallitsi Libyan johtaja Muammar Gaddafi, joka on ollut yksi syy Prodin ja EU-maiden suhteissa ilmenneisiin ongelmiin. Vaikeudet alkoivat joulun tienoilla, kun Prodi muita EU-johtajia kuulematta esitti Gaddafille toistaiseksi tuloksettomaksi jääneen kutsun Brysseliin.

Korkea-arvoisten EU-lähteiden mukaan komission sisällä ei juuri nyt ole akuutteja ongelmia, vaikka Der Spiegelin ja Frankfurter Allgemeine Zeitungin (FAZ) mukaan Prodi olisi kaatumassa. Erityisesti FAZ:n kirjoitukset edessä olevasta palatsivallankaappauksesta on komission taholta leimattu hölynpölyksi.

Etukäteistietojen mukaan Prodi puolestaan peräänkuuluttaa viikkolehti Die Zeitin haastattelussa Saksan ja Ranskan läheisempää yhteistyötä EU-politiikassa. Prodin mukaan erityisesti EU:n uutta perussopimusta koskevassa hallitusten välisessä konferenssissa tarvitaan Ranskan ja Saksan yhteisiä aloitteita EU:n toimielinten uudistamiseksi. Muuten EU:n itälaajentuminen saattaa saada "traagisen" lopun, Prodi sanoo.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.