Mainos

EU-edustajille roima palkankorotus?

Ehdotettu palkankorotus nostaisi parlamentaarikon tilin 8 500 euroon eli 50 500 markkaan. Suomalaisten edustajien palkka lähes kaksinkertaistuisi.

Euroopan parlamentin jäsenten palkaksi ehdotetaan 50 prosenttia EY:n tuomioistuimen tuomarin peruspalkasta. Se merkitsisi 8 500 euron eli 50 500 markan kuukausipalkkaa. Aiemmin EU-edustajan palkkaa ei ole yritetty sitoa toisen EU:n toimielimen palveluksessa olevan ansioihin.

Esitys sisältyy parlamentin oikeusasian valiokunnan tekemään linjaukseen, jonka pohjalta parlamentti neuvottelee asiasta EU:n jäsenmaiden kanssa. Parlamentti ei voi yksin ansioistaan päättää.

Vertailuperuste Euroopan yhteisön tuomioistuimen tuomarin palkkaan on uusi, mutta ei poikkea summana aiemmista luvuista. Puolitoista vuotta sitten parlamentissa esitettiin kuukausipalkaksi 8 420 euroa. Sitä aiemmin ns. viisaiden ryhmä ehdotti kuukausipalkkioksi 7 420 euroa, mutta edellinen parlamentin ranskalainen puhemies Nicole Fontaine ajoi tuhat euroa korkeampaa summaa.

Prosenttisitominen olisi europarlamentaarikolle myönteinen ratkaisu, koska se takaisi tietyn ansionkehityksen tuomarin palkan noustessa. Euroina määriteltävä palkka edellyttäisi tarkistusta enemmin tai myöhemmin. Tällä hetkellä edustajat saavat saman palkkion kuin kotimaansa kansanedustajat.

Esitys merkitsisi toteutuessaan roimaa palkankorotusta Suomen 16 edustajalle, joiden palkka on nyt 27 000-29 000 markkaa ikälisistä riippuen. Palkan lisäksi EU-edustajat kuittaavat könttänä maksettavaa verotonta kulukorvausta kymmeniä tuhansia markkoja kuukaudessa. Tarkoitus on kuitenkin siirtyä kuitteja vastaan maksettaviin todellisiin korvauksiin.

Kauppi kannatti 40 prosenttia

Oikeusasian valiokunta hyväksyi palkkalinjauksen äänestyksessä. Kokoukseen osallistunut edustaja Pia-Noora Kauppi (kok.) kertoi äänestäneensä esitystä vastaan. Hän sanoi kannattaneensa vastaehdotusta, joka oli 40 prosenttia EY-tuomarin ansioista. Kaupin mukaan mm. saksalaiset ja italialaiset ajoivat korkeampaa palkkavaihtoehtoa. -Näissä maissa on Suomea korkeammat edustajien peruspalkat, eivätkä he suostu kulukorvausten laskemiseen todellisten kulujen mukaan, Kauppi totesi Strasbourgissa.

Alun perin palkan laskuperusteeksi on kaavailtu neljän EU:n suurimman jäsenmaan kansallisten parlamentaarikkojen palkkioiden keskiarvoa. Laskelmia on tehty myös 15 jäsenmaan painotetun keskiarvon mukaan, mitä useat valtiot kannattavat. Se tarkoittaisi noin 6 225 euroa.

Uusien palkkojen on kaavailtu tulevan voimaan seuraavalla vaalikaudella vuodesta 2004 alkaen. Ansioista sopiminen on osa parlamentaarikkojen ohjesääntöä, jota kutsutaan myös statuutiksi. Viime vuonna sovittiin, että jäsenmaat voivat periä edustajilta EU-veron lisäksi myös kansallisen veron. Suomalaisten edustajien verotus muodostuu siten vastaavaksi kuin kotimaassa. Suomen lisäksi Britannia, Ruotsi ja Tanska haluavat periä edustajiltaan myös kansallisen veron.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja