Mainos

Etiopia ja Eritrea taas sodassa

Etiopian ja Eritrean sota maiden kiistellyllä rajalla leimahti uudelleen täyteen liekkiin tänään. Molemmat maat ilmoittivat kiivaiden taistelujen riehuvan raja-alueella ns. Badmen kolmiossa. Ne syyttivät toisiaan taistelujen aloittamisesta.

Etiopian hallituksen edustaja Selome Taddesse sanoi naapurimaan joukkojen hyökänneen varhain aamulla etiopialaisia asemia vastaan. Eritrean hallitus ilmoitti puolestaan Asmarassa etiopialaisten aloittaneen suurhyökkäyksen Eritrean asemia vastaan. Eritrean valtion omistaman uutistoimiston mukaan "etiopialaiset hyökkääjät" on torjuttu. Eritrean hallitus kehotti paikalla olevia ulkomaisia tarkkailijoita muodostamaan oman käsityksensä tilanteesta.

Taistelujen mahdollisista uhreista ei ole puolueetonta tietoa. Osapuolet sanoivat aiheuttaneensa toisilleen "raskaita tappioita", mutta eivät määritelleet niitä tarkemmin. Eräs Addis Abebassa oleva diplomaatti kertoi kummankin osapuolen käyttävän raskasta tykistöä, panssareita ja jalkaväkeä. Maiden ilmavoimat eivät ole olleet mukana taisteluissa.

Sotilaallisesti Etiopia on paljon vahvempi kuin sen entinen maakunta Eritrea. Etiopialla on 120 000 miehen vahvuinen armeija, jonka aseet ja varusteet ovat pääasiallisesti Venäjältä. Eritrean armeijan vahvuudeksi arvioidaan 47 000 miestä. Molemmilla mailla on uudenaikaisia venäläisiä taistelukoneita.

Länsimaisten diplomaattien mukaan taistelujen puhkeaminen viittaa siihen, että YK:n erikoislähettilään Mohamed Sahnounin välitysyritykset ovat epäonnistuneet. Sahnoun neuvotteli eilen Etiopian pääkaupungissa Addis Abebassa tavattuaan sitä ennen Eritrean johtoa Asmarassa. Hän on pidentänyt oleskeluaan Etiopiassa päivällä voidakseen tavata Afrikan yhtenäisyysjärjestön OAU:n pääsihteerin Salim Ahmed Salimin. Sen jälkeen hän lentää New Yorkiin selostamaan välitystyönsä tuloksia YK:n pääsihteerille Kofi Annanille.

Etiopiaan aiemmin kuulunut Eritrea julistautui itsenäiseksi vuonna 1993. Siitä lähtien maat ovat kiistelleet rajastaan. Viime vuoden toukokuussa kiista johti avoimeen selkkaukseen, jossa kuoli useita satoja ihmisiä.
(STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.