Mainos

Etelässä golfia, Lapissa lunta jopa 40 senttiä - katso lähipäivien sääennusteet

Etelässä eletään vielä syksyn ja talven rajamailla, mutta Lapissa talvi alkoi jo kuukausi sitten. Lapissa lunta on paikoin kaksinkertainen määrä keskimääräiseen verrattuna, jopa yli 40 senttimetriä. Etelä- ja länsirannikolla voi viikon keskivaiheilla olla lähes kymmenen astetta lämmintä.

Tällä viikolla etelän ja pohjoisen ero korostuu entisestään, sillä etelässä on viikon keskivaiheilla hiukan keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisessa taas paikoin hieman tavanomaista kylmempää. Lämpötilaero etelän ja pohjoisen välillä lähentelee viikon mittaan kahtakymmentä astetta.

– Etelä- ja länsirannikolla lämpötila voi keskiviikkona olla 8-9 asteessa, Keski- ja Pohjois-Lapissa pakkasta voi olla 5-10 astetta, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Tänä syksynä lumi on jo käynyt maassa monin paikoin lokakuun puolella. Länsirannikolla ja maan etelä- ja lounaisosassa ensilumi tuli selvästi tavanomaista aiemmin, sillä tyypillisesti ensimmäinen ehjä lumipeite saadaan näille alueille vasta marraskuun alkupuolella.

Keski- ja Pohjois-Lapissa on satanut lunta jo paikoin 30-40 senttimetriä, kun marraskuun puolivälissä sitä on alueella keskimäärin noin 15-20 senttimetriä. Etelässä ja lännessä lumet ovat lähes sulaneet.

– Tänään aamulla suurin lumimäärä mitattiin Enontekiön Karessuvannolla, 42 senttimetriä, kertoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Enontekiön lisäksi Kittilässä ja Sallassa mitattiin aamulla yli 35 senttimetrin hankia. Lisää lunta on satanut Lapissa päivän mittaan.

Terminen talvi on alkanut Lapissa jo lokakuun puolivälin paikkeilla, suunnilleen tavanomaiseen aikaan. Terminen talvi tarkoittaa, että vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella. Muualla maassa termisen talven alkua ei ole vielä todettu.

Golfmailat ja laskettelusukset käytössä

Monet laskettelu- ja hiihtokeskukset ovat avanneet rinteensä ja latunsa tänä vuonna hyvissä ajoin. Viime vuonna tähän aikaan esimerkiksi Levin maailmancupin pujottelukisa jouduttiin perumaan lumen puuttumisen takia.

Pyhätunturilla kausi on jo hyvässä vauhdissa.

– Lumi on ollut todella mieleen. Viime syksy oli pitkä ja meni melkein joulukuuhun, ennen kuin tuli lunta. Nyt ollaan ajoissa, totesi Antti Keskitalo Pyhän lumisissa maisemissa.

Kun pohjoisessa jo lasketellaan ja hiihdetään, Espoon Ringside Golfissa lyötiin maanantaina vielä golfpalloja.

– Tämä taitaa olla meille ennätys eli ei yleensä olla näin myöhään oltu. Nyt tuli sellainen sopivan näköinen keli, että tultiin käymään, totesi pelaamassa ollut Arto Tanninen.

Tiistain sää on monin paikoin aurinkoinen ja viileä. Keskiviikkona sää lauhtuu etenkin etelässä. Maan etelä- ja keskiosassa tihkuttaa vettä, pohjoisessa sataa lunta.

Katso alueelliset ennusteet lähipäiviksi:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.