Espoon Sähkö saksalaisyhtiön määräysvaltaan

Fortum tarttui lunastustarjoukseen ja myi osuutensa E.ON Energielle.

Fortum-logo

Saksalainen energiayhtiö E.ON Energie on hankkinut määräysvallan Espoon Sähkössä. Saksalaisyhtiö omistaa noin 62 prosenttia Espoon Sähkön osakkeista Fortumin myytyä sille oman osuutensa yhtiöstä.

Espoon Sähkön toimitusjohtajan Matti Mannisen mukaan E.ON:n tulo pääomistajaksi vahvistaa yhtiön taustavoimia. Kasvutavoitteet voidaan asettaa suuremmiksi kuin aikaisemmalla omistusrakenteella. Yhtiö voi mm. tarjota yrityksille monikansallisia sähkösopimuksia, jotka kattavat eri maissa toimivat tehtaat.

-Kansainvälisyyden merkitys on koko ajan kasvussa, Manninen perusteli palveluvalikoiman kehittämistä uuden pääomistajan myötä. Korkeimmillaan saksalaisomistus voi nousta kahteen kolmasosaan, sillä Espoon kaupunki päätti jo aiemmin pitää itsellään 34 prosenttia sähköyhtiön osakkeista.

Fortum ilmoitti aamulla myyneensä 27,6 prosentin omistusosuutensa Espoon Sähköstä E.ON Scandinavialle, joka on saksalaisen E.ON. Energien tytäryhtiö. Ennestään saksalaisyhtiö omisti Espoon Sähköstä 34 prosenttia. Saksalaisyhtiö on tehnyt muille Espoon Sähkön omistajille lunastustarjouksen. Jos muut omistajat sen hyväksyvät, saksalaisten omistusosuus voi nousta 66 prosenttiin. Runsaan 4 prosentin osuus on hajallaan noin 500 omistajalla, joista suurin osa on yksityishenkilöitä. Fortumin myymien osakkeiden kauppahinta on 143,5 miljoonaa euroa. Yhtiö kirjaa kaupasta runsaan 50 miljoonan euron myyntivoiton. Fortumille varat ovat tarpeen juuri toteutuneen ruotsalaisen Birka Energin oston rahoittamiseksi.

E.ON hiljaa aikeistaan


E.ON kieltäytyi tänään kertomasta mitään aikeistaan Espoon Sähkön suhteen. Erwin Haydn yhtiön pääkonttorista Saksasta perusteli vaikenemista pörssisäännöillä. E.ON on kuitenkin aiemmin kertonut tavoittelevansa lisää sähköyhtiöitä Suomesta. Mm. Vantaan Sähkö on ollut esillä, mutta vantaalaiset ovat torjuneet ajatuksen yhtiön myymisestä Saksaan. Ruotsissa saksalaisyhtiöllä on jo vahva jalansija Sydkraft-voimayhtiön kautta, ja yhtiöllä on omistuksia myös Itämeren toisella puolella Baltian maissa sekä Pietarissa.

E.ON Energien johtokunnan puheenjohtaja Hans-Dieter Harig kertoi viime vuonna yhtiön tukevan ajatusta ns. Itämeren renkaasta, johon kuuluvat omistukset sähköyhtiöissä kaikissa Itämeren rantavaltioissa. Pohjoismaissa yhtiö pyrkii kolmanneksi suureksi sähköntoimittajaksi ruotsalaisen Vattenfallin ja suomalaisen Fortumin rinnalle. Pohjoinen ei kuitenkaan ole ainoa ilmansuunta, johon E.ON haluaa laajentua. Yhtiöllä on vahva asema itäisen Keski-Euroopan maissa ja Benelux-maissa, ja sen kiikarissa on myös Britannia, jossa Powergen-yhtiön hankinta on loppusuoralla.

Sähköä myös ydinvoimalla

Saksalaisyhtiö kutsuu itseään Euroopan suurimmaksi yksityiseksi sähköyhtiöksi. E.ON Energiehen kuuluu noin 80 yhtiötä 15 Euroopan maassa. Sähköä yhtiö tuottaa perinteisillä menetelmillä, ydinvoimalla sekä uusiutuvia energialähteitä käyttäen. Noin 80 miljardin euron vuosimyyntiä pyörittävä E.ON syntyi vajaat kaksi vuotta sitten, kun saksalaiset energiayhtiöt VEBA ja VIAG yhdistyivät. E.ON Energin pääkonttori on M nchenissä ja E.ON -holdingyhtiön D sseldorfissa. Sähkön lisäksi E.ON pyrkii merkittäväksi kaasun toimittajaksi, mutta Ruhrgas-yhtiön osto on törmännyt kilpailuviranomaisiin. Muista toiminnoistaan E.ON on luopumassa keskittyäkseen pelkästään energiaan.

Espoon Sähkön kautta E.ON ei vielä nouse Fortumin tai Vattenfallin kokoluokkaan Suomessa. Espoon Sähkön liikevaihto oli viime vuonna 194 miljoonaa euroa. Konserniin kuuluu myös Joensuun Energia. Espoon Sähkö tuottaa itse kolmanneksen myymästään sähköstä. Sähköasiakkaita sillä oli vuoden 2000 lopussa noin 150 000. E.ON Energiellä on asiakkaita noin 25 miljoonaa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat