Mainos

Esa Saarinen: Kiekkokulta antoi nostetta myös 16 vuotta sitten

Filosofi Esa Saarisen mielestä jääkiekon MM-kultaa voittaneessa joukkueessa kiteytyvät yhteissankaruuden esiinnousu ja johtamisen muuttuminen. Saarinen kirjoitti edelliseen kultaan MM-joukkueen luotsanneesta Kurt Lindströmistä kirjan Poppamies.

- Jukka Jalosesta ei ole oikeastaan tiedetty mitään. Hän on vaikuttanut ei-ulospäinsuuntautuneelta, eleettömältä henkilöltä, joka ei hae henkilökultin kautta näyttävyyttä, Saarinen arvioi.

- Se antaa lisäpontta asiaansa keskittyvälle, eleettömälle johtajalle.

Suomalainen sisu määriteltiin uusiksi

Saarisen mielestä Suomen jääkiekkomaajoukkue näytti uudenlaista suomalaista sitkeyttä. Se näkyi erityisesti siinä, miten Suomi useissa otteluissa kipusi takaa-ajosta voittoon.

- Se oli jotain muuta kuin perinteinen suomalainen sisu, jossa pinnistetään kasvot irvessä. Tässä oli tietty keveys ja raikkaus, Saarinen sanoo.

Keveys ja raikkaus tulivat esiin keksiliäinä yksilösuorituksina.

-Esimerkiksi Granlundin ensimmäinen maali, joka tuhosi Venäjän henkisessä mielessä. Myös rankkarikisan suvereeni hallinta, mitä me emme ole koskaan hallinneet oli uutta.

Kulta ja Nokia nostivat

- Ihmisellä on suuri halu hahmottaa joukkueen tai organisaation menestys johtumaan jostakin yhdestä tekijästä, esimerkiksi karismaattisesta johtajasta. Myös oma ajatteluni tuohon aikaan oli karismaattisen johtajan kautta tapahtuvaa. Olin odottanut, että Curre on karismaattisempi sankarijohtaja kuin hän kohtaamistilanteessa oli.

MM-kullan huumassa jääkiekkovalmentajista tuli suomalaisen työelämän asiantuntijoita, joiden valmennuksesta saatiin nauttia monilla työpaikoillakin.

- Se momentti sai tuulta taakseen ja on kantanut tähän päivään asti. Se on tuonut oman lisänsä työelämään, jossa haetaan joukkueen kautta dynamiikkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.