Mainos

ERTO valmistelee uusmedia-alalle työehtosopimusta

STTK:lainen Erityisalojen toimihenkilöliitto ERTO valmistelee uusmedia-alan työehtosopimusta. Vastapuolena on Palvelutyönantajiin kuuluva ERTO-Tietotekniikan toimialaliitto. ERTOlla on jo ennestään tietotekniikka-alan työehtosopimus.

Puheenjohtaja Matti Hellsten kertoi tänään Jyväskylässä alkaneilla ERTOn kesäpäivillä, että tavoitteena on saada uusmedia-alan sopimus aikaan vuoden kuluessa. Hankaluutena on työnantajayritysten heikko järjestäytyminen.

-Tekninen valmius sopimukseen on olemassa. Sisältöäkin on pohdiskeltu. Parhaillaan pohdinnassa ovat palkkausperusteet. Se tulee olemaan aika vaikeaa, koska perinteisiä malleja ei voi soveltaa. Uusmedia-alan palkkauksen hurjin vaihe on Hellstenin mukaan kuitenkin ohi. Yhdessä vaiheessa työntekijä sai 15 000-20 000 markkaa kuukaudessa, kun osasi pyytää. Järjestäytyminen vauhdittui viime syksyn jälkeen, kun alalle alkoi kasaantua pilviä.

-Palkkamallin täytyy olla joustava. Sitä ei voi tarkkaan määritellä. Erityispiirteitä tulevat olemaan työaikakysymykset ja palkkaperusteet. Hellstenin mukaan ERTO näyttää saavan uusmedia-alan ja tietotekniikka-alan työntekijöitä jäsenikseen enemmän kuin muut liitot yhteensä.

Uusmedia-ala on paljon suppeampi kuin viime aikoina on annettu ymmärtää. Työntekijöitä on 2000-3000 ja yrityksiä 200-300. Yli 500 uusmedian työntekijää on liittynyt Erityisalojen toimihenkilöliittoon. Perinteisemmällä tietotekniikka-alla on noin 20 000 työntekijää, ja heistä 4000 kuuluu ERTOon.

Eläkkeet syksyn kuumin vääntö


Ensi syksynä Hellstenin mukaan työmarkkinoiden kuumimmaksi aiheeksi nousevat eläkkeet. Hän pelkää, että eläkepalkan laskusääntöön kaavaillaan muutosta, joka aiheuttaa ylivoimaisesti suurimmat leikkaukset, mitä koskaan on eläkkeisiin tehty.

Eläkelainsääntöä tulee Hellstenin mukaan rukata, sillä se on liian monimutkaista salatiedettä. Eläkepalkan laskusääntö elinikäisen kertymän pohjalta on kuitenkin toimihenkilöalalla väärä. 10 vuotta riittää tasausajaksi.
Hellsten korosti, että kysymys ei ole eläkkeelle lähivuosina siirtyvien eduista. Nyt päätetään työmarkkinoille tulossa olevien nuorten eduista. Siksi nuorten työntekijöiden pitäisi kiinnostua näistä ratkaisuista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.