Jääkiekon SM-liigan erotuomarijohtaja Arto I. Järvelän mukaan on varsin todennäköistä, että tuomaristo oli pakotettu hyväksymään Ville Koistisen laukoma 1-2-kohumaali Yhdysvaltoja vastaan MM-kisojen F-jatkolohkon ottelussa. Leijonat voitti lopulta ottelun 3-2.
- En tiedä millaista keskustelua (tuomaristo) siellä on käynyt. Itse olen tv-kuvista nähnyt, että kiekko meni sivuverkosta maaliin, Järvelä sanoo puhelimitse MTV3:lle.
- En tiedä minkälaiset laitteet siellä oli käytössä. Lähtökohta on se, että aina kun kiekko on maalissa, niin se hyväksytään, ellei maalin hylkäämiselle ei ole selviä perusteita. Jos jokin laite on esimerkiksi rikki ja tilanne ei näy kunnolla, niin maali hyväksytään silloin, Järvelä sanoo.
Yleisen käytännön mukaan ottelun tuomaristo tarkistaa maaliverkon kunnon kertaalleen jokaisessa erässä. Tarkastus tapahtuu joko erän alussa tai lopussa. Järvelän mukaan ei ole kuitenkaan täysin ennen kuulumatonta, että kiekko menee maaliverkon läpi. Esimerkiksi SM-liigassa näin käy keskimäärin kerran kaudessa.
- Kiekko saattaa mennä verkon läpi ammutun maalilaukauksen tai sivuverkon puolelta. Tämä johtuu siitä, että maaliverkko on neulottu langalla ja se voi antaa periksi tietyissä tilanteissa, Järvelä sanoo.
Epäselviä tilanteita todella harvoin
Järvelän mukaan on erittäin harvinaista, että maaliverkon pettämisestä seuraa virhetuomioita. Hän kuitenkin myöntää, että SM-liigassa on viime vuosina jäänyt yksi maali hyväksymättä sen takia, että kiekko läpäisi verkon tuomariston huomaamatta.
- Omana aikanani tuomarijohtajana on kerran ollut sellainen tilanne, että maalia ei ole käytössä olleilla laitteilla pystytty päättelemään. Onkohan siitä nyt viisi vuotta aikaa. Silloin maali olisi pitänyt hyväksyä, mutta pelin annettiin jatkua, Järvelä kertoo, mutta ei suostu paljastamaan kyseistä ottelua.
Erotuomaripomon mukaan epäselvien maalitilanteiden ratkaisemiseksi tarvittaisiin yhä kehittyneenpää tekniikkaa. Kehitystyö on kallista ja ainoastaan NHL-liigassa on tähän resursseja.
- Aikoinaan kokeiltiin maalitolppien juuressa olevia tunnistimia, joilla pystyttäisiin todistaa ylittikö kiekko maaliviivan. Ongelma oli kuitenkin se, että jää esti signaalin kulkeutumista, Järvelä tietää.
- NHL on tutkinut asiaa ja siellä oikeastaan on ainoat resurssit tähän. Tekniikan avulla voitaisiin jopa todistamaan ylittääkö esimerkiksi maalivahdin räpylässä tai suojuksissa oleva kiekko maaliviivan, Järvelä jatkaa.
Järvelä kuitenkin lopuksi korostaa, että uuden teknologian käyttöön otto olisi tarpeen korkeintaan huipputasolla. Esimerkiksi alasarjoissa ja junioreissa se olisi turhaa, sillä epäselviä maaleja syntyy sen verran harvoin.
Teksti: Kimmo Rantala
Lue myös:
Leijonat sai lahjamaalin ja voitti
Shedden lahjamaalista: Otetaan, mitä annetaan
Selänne: Mahtava taisteluvoitto
Koistinen ei nähnyt "maaliaan"
Olli Jokinen ja Anssi Salmela sivussa Kanada-ottelusta
Leijonille maalin lahjoittanut videotuomari hyllytettiin
Tuomo Ruutu: Pois jäähyboksista
Mikko Koivu: Salmela hoiti homman hienosti
Shedden piti näkemästään: Oli verta ja tappelua
USA-luotsi: Mitä hemmettiä tuomarit katselivat
Pakarisen kolumni: Kisojen heikoin esitys
(MTV3)