Entisiä vankeja auttanut mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin Joensuussa – hovioikeus lievensi yhden tuomitun rangaistusta

Itä-Suomen hovioikeus on lieventänyt Joensuussa muun muassa törkeään ryöstöön ja törkeään vapaudenriistoon osallistuneen miehen rangaistusta.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi syyskuussa vankeuteen neljä miestä entisten vankien päiväkeskuksessa työskennelleen miehen sieppauksesta ja törkeästä ryöstöstä. Tuomitut olivat keskuksen asiakkaita.

Tapahtumat saivat alkunsa Joensuusta perjantai-iltapäivänä 5. huhtikuuta viime vuonna, kun kaksi miehistä pyysi uhria heittämään heidät kotiin Kris-päiväkeskukselta. Kris on järjestö, joka tarjoaa apua ja tukea vankilasta vapautuville.

Hetken ajon jälkeen toinen miehistä rupesi valittamaan huonoa oloa, ja uhri pysäytti auton. Oikeuden mukaan takapenkillä istunut mies laittoi silloin puukon uhrin kurkulle aiheuttaen samalla uhrille vertavuotavan haavan. Toinen mies sumutti kaasua uhrin silmiin.

Miehet laittoivat uhrille käsiraudat ja veivät tältä puhelimen, rahat sekä pankki- ja luottokortit. Matka jatkui levähdyspaikalle, jossa odotti kolmas mies toisen auton kanssa.

Rahaa nostettiin useita kertoja

Kolmas mies oli Ari Pekka Karhu, 56, jonka tuomiota hovioikeus nyt lievensi.

Uhri käskettiin Karhun kuljettaman auton takapenkille ja häneltä vaadittiin tunnusluku pankki- ja luottokorttiin. Mukaan hyppäsi vielä neljäs mies ja seurue lähti uhri kyydissään kohti Kuopiota.

Matkalla mieheltä kyseltiin väkivallalla uhaten myös henkilötunnusta ja muita tietoja ja pysähdyttiin useaan kertaan pankkiautomaatilla nostamassa rahaa.

Uhrin nimissä tehtiin liki 30 lainahakemusta ja luottoja saatiinkin nostettua yli 21 000 euron edestä. Tililtä nostettiin yli 3 000 euroa. Uhri pääsi pakenemaan miehiltä vasta Kuopiossa seuraavana aamuna.

Ei osallistunut ennakkosuunnitteluun

Käräjäoikeuden mukaan Karhu osallistui tekojen etukäteissuunnitteluun ja se tuomitsi Karhun kolmen vuoden vankeuteen.

Hovioikeus kuitenkin katsoi toisin. Sen mukaan kuskina toimineen Karhun osallistumisesta suunnitteluun ei ollut pitävää näyttöä ja Karhu tuomittiin kahdeksi vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankeuteen avunannosta törkeään ryöstöön, törkeään vapaudenriistoon, maksuvälinepetokseen ja törkeään petokseen.

Asiaa ei käsitelty hovioikeudessa muiden tuomittujen osalta.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja