Entinen kustannuspäällikkö: Jos haluat kirjailijaksi, huomioi tämä!

Entinen kustannustoimittaja ja -päällikkö Jyri Hänninen kertoo AVAn Kirjapiirin yhdeksännessä jaksossa, miksi kirjailijaksi ei kannata ryhtyä – tai jos ryhtyy, niin kannattaa ottaa huomioon ainakin nämä asiat.

Kustannustoimittajan ja kustannuspäällikön töitä tehnyt toimittaja Jyri Hänninen kirjoitti Haluatko kirjailijaksi? -teoksensa kaikille kirjailijan urasta kiinnostuneille, sillä häntä on usein lähestytty aiheeseen liittyvillä kysymyksillä. Mies kertoo AVAn Kirjapiirin haastattelussa, mikä on kirjailijoiksi halajavien suurin harha.

– Raha, näkyvyys, palkinnot… Moni ajattelee, että elämä jollain tavalla muuttuu; rahaa ja kutsuja esiintymään tulee, lehdet kirjoittavat heistä. Tosiasiassa julkisuus menee aika pienelle joukolle kirjailijoita ja suurin osa kirjailijoista taistelee elantonsa puolesta, jos aikoo päätoimisesti kirjailijan työtä tehdä. He joutuvat hakemaan apurahoja, eikä heistä tule juhlittuja sankareita. Se on pienen joukon osa tässä maassa, Hänninen lataa.

Kustannuspäätöksistä 99 prosenttia on Hännisen mukaan kielteisiä, mutta siitä huolimatta jäljellekin jäävä prosentti on hänen mukaansa melko suuri.

– Sen tähden jo yli 70 vuotta vanha Mika Waltarin ohje on ihan hyvä: Pidä päiväduuni, jos haluat kirjailijaksi, Hänninen sanoo.

Mitä sitten pitäisi tehdä, että saisi oman kirjansa läpi? Hännisen ohje kirjailijaksi haluaville on selvä.

– Kirjoittakaa sellaista tekstiä, joka tuntuu itsestä hyvälle. Älkää tuijottako mitään trendejä ja katsoko mikä on myynyt edellisenä vuonna, koska se ei seuraavana vuonna myy. Kannattaa olla viime kädessä uskollinen itselleen. Jos on riittävän suuri palo, totta kai kannattaa ryhtyä kirjailijaksi. Pitää vain tiedostaa se, että päätoimisena kirjailijan elämä on todennäköisesti köyhää. Hae apurahoja mahdollisimman paljon, tee muitakin töitä – opetustöitä, kolumneja, lehtialan töitä, Hänninen sanoo.

Katso Kirjapiirin yhdeksäs jakso: Vieraina Jyri Hänninen ja Laura Paloheimo

KIRJAPIIRI AVAlla tiistaisin klo 19.30. Uusinnat lauantaisin 16.30.

AVA

Kuva: AVA

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja