Mainos

Ensikertalaiselle sakko jo tien päällä

Rattijuoppojen rangaistusmenettelyyn suunnitellaan muutoksia. Ensikertalainen voisi jatkossa saada sakot ja ajokiellon heti tien päällä.

Rattijuopumukseen ensimmäistä kertaa syyllistynyt autoilija voisi saada sakot jo tien päällä ja kortti menisi saman tien kuivumaan. Nopeaa toimintaa kannattavat niin poliisit kuin valtakunnan syyttäjä Matti Kuusimäkikin.
Uudistus helpottaisi myös tuomioistuimia. Ehdotus sisältyy viime viikolla jätettyyn Rikostutkinnan tila -raporttiin.

Rattijuopumukset käsitellään nykyään aina oikeudessa. Järjestyspoliisi ratsaa ja rikospoliisi tekee esitutkinnan. Oikeuden päätös on useimmiten sakko ja ajokielto.

Isoissa kihlakunnissa matkat ovat pitkiä ja epäiltyjen kuskaaminen tarkempiin tutkimuksiin vie aikaa. Epäilty joudutaan viemään poliisilaitokselle tarkkuusalkometriin tai lähimmälle terveysasemalle verikokeisiin.

Poliisiautossa oleva tarkkuusalkometri nopeuttaisi työtä. Tällainen on jo testikäytössä Jyväskylässä ja Helsingissä. - Ettei tulisi niin pitkien välimatkojen takaa ajoja esimerkiksi kihlakuntien tarkkuusalkometreille taikka verikokeisiin terveyskeskuksiin. Tällä saadaan suoraan lainvoimainen tulos, vanhempi konstaapeli Jarno Raitio liikkuvan poliisin Jyväskylän yksiköstä kertoo.

Tuomioistumissa käsitellään vuodessa noin 23 000 liikennejuopumusta, joista lähes puolet on tavallisia. Promilleja tavallisessa on 0,5:stä -1,2:een. Näistä noin 6 000:lla kerta on ensimmäinen. Tällä määrällä käräjäoikeuksien juttumäärä kevenisi vuosittain.

- Kyllä se vähentää meidän meidän työmäärää. Ja työmäärän vähennys kohdistuu meidän notaareihin, laamanni Eero Huotari Jyväskylän käräjäoikeudesta kertoo..

Rattijuopot rinnastettaisiin näin lieviin huumausaineiden käyttörikoksiin, jotka hoidetaan jo ilman oikeuskäsittelyä rangaistusvaatimusmenettelyllä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 26.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.