Mainos

Enola Gay näytteille Yhdysvalloissa

Hiroshimaan atomipommin pudottanut Enola Gay -pommikone on asetettu näytteille Yhdysvalloissa. Näyttely kuumentaa yhä tunteita, vaikka pommin pudottamisesta on pian 60 vuotta.

Atomipommin pudottaminen Hiroshimaan vuonna 1945 edesauttoi Yhdysvaltain voittoa Japanista toisessa maailmansodassa. Atomipommin voimasta arviolta 140 000 ihmistä menehtyi. Nyt tuon pommin pudottanut Enola Gayksi ristitty kone on asetetettu näytteille Yhdysvalloissa.

Näyttelyn avajaispäivänä sadat tungeksivat katsomaan tuhon muistomerkkiä. Monet näyttelyvieraista tuntevat raivoa nähdessään kuolemaa kylväneen lenokoneen. Näyttelyn ulkopuolella mielenosoittajat vaativat, että näyttelyssä kerrottaisiin myös atomipommien aiheuttamista tuhoista eikä vain koneiden teknisistä hienouksista. Yhdysvalloissa asia nähdään myös toisin.

Sotaveteraani Dwight Neill puolustaa yhä atomipommien pudottamista. Hänen mukaansa B-29-pommikone, joka pudotti atomipommit Hiroshimaan ja Nagasakiin lyhensi toista maailmansotaa ainakin vuodella ja säästi näin jopa miljoonan ihmisen hengen.

Kun Enola Gay yritettiin panna näytteille kymmenen vuotta sitten, suunnitelmasta jouduttiin luopumaan amerikkalaisten sotaveteraanien vaatimusten vuoksi.

Heidän mielestään pommien roolia sodan ratkaisijana ei korostettu tarpeeksi.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 16.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.