Ennakkoäänestäminen oli erityisen vilkasta alueellisesti laajoissa vaalipiireissä – "Vielä ei voida sanoa, että kokonaisäänestysprosentti tulisi nousemaan"

Näin sujui ennakkoäänestys 7:24
Huomenta Suomessa keskustellaan ennakkoäänestyksestä.

Yli 1,5 miljoonaa äänioikeutettua antoi äänensä ennakkoon eduskuntavaaleissa. Tämä on yli 200 000 äänestäjää enemmän edellisiin vaaleihin verrattuna.

Oikeusministeriön vaalijohtajan Arto Jääskeläisen mukaan vielä ei kuitenkaan voida olla varmoja, että kokonaisäänestysprosentti tulisi nousemaan.

– Tässä saattaa olla sekin ilmiö, että moni vaalipäivän äänestäjistä ovat siirtyneet ennakkoäänestäjiksi.

Ilmiö on kuitenkin myönteinen asia. Syitä kasvaneeseen ennakkoäänestämiseen on monia, mutta Jääskeläisen mukaan paras mahdollinen syy on yksinkertaisesti ihmisten halu varmistaa, että pääsevät äänestämään.

Ennakkoäänestäminen suosittua alueellisesti isoissa vaalipiireissä

Ennakkoäänten määrä oli suuri erityisesti Satakunnan ja Lapin vaalipiireissä. Useissa alueellisesti laajoissa vaalipiireissä kunnat ovat lakkauttaneet vaalipäivän äänestyspaikkoja. Tämän vuoksi äänestäminen ennakkoon on usealle ainoa järkevä mahdollisuus äänestää.

Myös äänestämisen sähköistämisestä on Suomessa keskusteltu.

– Meillä oli vuonna 2017 hyvin seikkaperäinen selvitys netin käyttöönottomahdollisuuksista, mutta se päättyi toteamukseen, että nettiäänestys sisältää tällä hetkellä liikaa riskejä suhteessa mahdollisesti saavutettaviin hyötyihin.


Lue myös:

    Uusimmat