Mainos

Enemmistö turvaneuvostosta vastustaa Irak-sotaa

Selvä enemmistö YK:n turvallisuusneuvoston 15 jäsenmaasta vastustaa edelleen Irakin vastaisen sodan oikeuttavaa päätöslauselmaa.

Irakin sodan vastustus ilmeni New Yorkissa viime yönä käydyissä keskusteluissa. Yhdysvallat ja Britannia luopuivat täksi päiväksi ehdottamastaan äänestyksestä ja lykkäsivät sen loppuviikkoon. Turvallisuusneuvosto päätti liittoutumattomien maiden ehdotuksesta, että kaikki YK:n jäsenmaat voivat osallistua Irakin kriisiä koskevaan neuvoston avoimeen keskusteluun tänään ja huomenna.

Venäjä ja Ranska uhkasivat eilen kaataa sodan oikeuttavan päätöslauselman veto-oikeudellaan. Myös Kiina kannatti asetarkastusten jatkamista.

(MTV3-STT-DPA)

Venäjän ja Ranskan uhattua veto-oikeuden käytöllä uskovat Yhdysvallat ja Britannia nyt, että äänestystä uudesta Irak-päätöslauselmaehdotuksesta joudutaan lykkäämään.

(Huomenta Suomi 11.03.2003)


Hyökkäys Irakiin ilman YK:n valtuutusta olisi laiton sota. Se mitätöisi myös kansainvälisen yhteisön lupaukset YK:n kautta annettavasta humanitäärisestä avusta sodan aikana ja sen jälkeen, sanoo kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi. Hänen mielestään Yhdysvaltain tulee maksaa ne kustannukset, jotka sodasta syntyvät, jos YK:n turvallisuusneuvosto ei valtuutusta anna.

(Huomenta Suomi 11.03.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.