Mainos

Elinkaariasunto uudessa senioritalossa

Ihmisten ikääntyessä tarvitaan asumisvaihtoehtoja, jotka on suunnattu nimenomaan niin sanotussa hyvässä iässä oleville asunnontarvitsijoille. Tarvetta on paitsi erityisille palvelutaloille, mutta myös nimenomaisesti senioriväestöä varten rakennetuille omistus- tai vuokrataloille, joihin on mahdollista saada erilaisia hyvinvointi-, turvallisuus- ja hoivapalveluita. Omakotitaloista tai liian suuriksi tulleista kerrostaloasunnoista virta vie yhä vuolaampana kohti kunta- ja kaupunkikeskustojen palvelujen äärellä olevia taloja ja asuntoja.

"Olemme kiinnittäneet senioriasumiseen huomiota jo 1980-luvulla, eli perinteitä on jo pitkälti", sanoo yksikönjohtaja Jaana Närö SATO Oyj:n Senioripalveluista. "Alkuaikoina se oli lähes pelkästään omistusasumista, vasta aivan viime vuosina olemme keskittyneet tähän vuokramuotoiseen senioriasumiseen."

Kolme vuotta sitten SATO teki yhteistyösopimuksen Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n kanssa. Esimerkki asumisen ja huolenpidon ammattilaisten yhteistyöstä löytyy Helsingin Töölöstä, jossa entinen teollisuustila on muunnettu 32 vuokra-asuntoa käsittäväksi senioritaloksi. Talossa toimii Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, jonka henkilökuntaa on paikalla päiväsaikaan.

"Tämä ei ole missään tapauksessa mikään laitos, vaan vanhuksille - senioreille - tarkoitettu asuintalo", Närö korostaa. "Se on vuokra-asuntokohde, jossa voidaan asua sekä yksilöllisesti että turvallisesti. Emme pakkomyy tietynlaisia palveluita, vaan ne räätälöidään kunkin asukkaan tarpeiden mukaan."

Toiminnanohjaaja Anna-Liisa Louhelainen, Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy, täydentää: "Jokainen asuu täällä rauhassa omassa asunnossaan, mutta tarvittaessa palvelut ovat lähellä ja helposti saatavilla sitä mukaa kun toimintakyky muuttuu ja tarvetta ilmenee. Ja täällä on myös mahdollisuus sosiaalisuuteen ja yhteisöllisyyteen."

Vuokrat vaihtelevat 1000-2000 €/kk välillä riippuen asunnon koosta ja sijainnista talossa. Perusvuokraan sisältyvät Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy:n tuottamat peruspalvelut. Palveluohjaus sisältää hoito- ja palvelusuunnitelman - se tehdään asukkaille ja päivitetään aina tarvittaessa. "Joka toinen viikko on hoitajan vastaanotto, jossa voi käydä mittauttamassa verenpaineensa tai -sokerinsa ja keskustelemassa terveyteen liittyvistä asioista", Louhelainen luettelee. "Asukas-TV:tä voi katsoa omassa huoneessaan; se näkyy tietyltä kanavalta ja sisältää tietoa vaikkapa päivän ruokalistasta tai nimipäivistä... Turvapuhelin kuuluu varustukseen."

Toimintaan kuuluu myös kulttuuri ja viriketoiminta, jonka puitteissa asukkaille pyritään järjestämään toivottua toimintaa. "Kävimme esimerkiksi muutaman asukkaan kanssa Kotikallion palvelutalossa itsenäisyyspäivän juhlissa. Keväälle on suunnitteilla teatteriretki ja joka viikko on tuolijumppa!"

Tämän tyyppisessä senioriasunnossa yksi tärkeimpiä ominaisuuksia on turvallisuus, niin henkinen kuin fyysinenkin. Siihen on panostettu tässäkin kohteessa monella tapaa: esimerkiksi keittiössä on kiinnitetty erityistä huomiota myös toiminnallisuuteen. Kaapistot ja tasot ovat hivenen normaalia matalammalla tasolla eli kaikkien helposti käytettävissä. Paloturvallisuutta lisäävät huoneistoihin asennetut sprinklerit.

Yksi Töölön senioritalon asukkaista on Kaarina Ylikangas, joka muutti kodikkaaseen kaksioonsa 120-neliöisestä huoneistosta Munkkiniemestä. "Oikeastaan aloitteen teki poikani", Ylikangas hymyilee. "Hän ajatteli äidin alkavan olla jo sen ikäinen, että ehkä sen olisi viisainta hakea jotain tämän tyyppistä ratkaisua." Turvaranneke luo huomattavan turvallisuuden tunteen: "Tämän tietää hälyttävän heti tarvittaessa. Ja ateriapalvelu on erinomainen - täällä on erittäin hyvä ruoka." Ateriat tulevat taloon ulkopuolelta. "Ja alueen kotipalvelun ohjaajan kanssa, kaupungin puolelta, tehdään myös yhteistyötä, jos heidän palveluitaan halutaan käyttää", Louhelainen kertoo.

SATO aikoo panostaa seniorikoti-konseptiinsa laajasti tulevaisuudessa: "Meillä on tällä hetkellä rakenteilla toistasataa asuntoa ja suunnitteilla useita satoja", Närö paljastaa. "Tarkoituksenamme on keskittää asunto-omistustamme nimenomaan tähän."

Lisätietoja:

(JKA 25.1.2008)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.