Mainos

Elatusvelallisille tulossa satojen miljoonien eurojen armahdus

Elatusvelkojen rästeissä makaa edelleen satojen miljoonien eurojen edestä kuntien saatavia. Tuoreimpien lukujen mukaan elatusvelalliset ovat kuntien veronmaksajille velkaa huimat 471 miljoonaa euroa eli 2,8 miljardia markkaa.

MTV:n uutisten selvityksen mukaan kunnat eivät - uudesta laista huolimatta - ole juuri onnistuneet tehostamaan perintäänsä. Uusi laki on kuitenkin tuomassa elatuspinnareille melkoisen jättipotin, sillä kaikkiaan noin 250 miljoonaa euroa eli 1,5 miljardia markkaa tuosta velkamäärästä vanhenee vuoden 2004 aikana.

Elatustuki on raha, jonka kunta maksaa elatusvelvollisen puolesta lapselle elatusapuna. Tarkoitus on, että kunta perisi sitten rahan elatusvelvolliselta, mutta käytännössä tämä näyttää yhä jäävän hurskaaksi toiveeksi. Pari vuotta sitten laki elatustuesta uudistettiin, sillä perintää haluttiin yksinkertaistaa

-Tässä on kysymyksessä kokonaisuudistus. Sen ensisijaisena tavoitteena on ollut se, että lapsi saisi elatukseensa tarvittavat varat elatusvelvolliselta nimenomaan silloin, kun hän niitä tarvitsee, hallitussihteeri Riitta Kuusisto sosiaali- ja terveysministeriöstä muistuttaa.

Uudessa laissa päätettiin, että elatusvelka vanhenee 5 vuodessa. Siirtymäaika on nyt menossa ja niinpä vuoden 2004 lopussa vanhenee kerta heitolla yli puolet kuntien saatavista. Elatusvelvollisten liiton mielestä rästien siivoaminen on järkevää. Liitto katsoo, että elatusvelasta on tullut monelle pitkäaikainen ansa.

- Tällä hetkellähän elatusapu on priorisoitu niin, että se peritään ensimmäisenä niin, että elatusapuvelvollisella, jolla on muuta velkaa ei ole mitään järkeä maksaa sitä elatusapua lähihuoltajalle, puheenjohtaja Ahti Hurmalainen Helsingin seudun elatusvelvolliset -yhdistyksestä kertoo.

Yksinhuoltajien liitossa taas pelätään, että lyhyt vanhenemisaika vain kannustaa elatuspinnaruuteen. -Meillä ajatellaan täällä Suomessa, että eihän sitä tarvii maksaa sitä elatusapua, koska kunta maksaa sen kuitenkin ja sitten kun tää perintä on niin laiskaa, niin tämä todella kannustaa. Tämä kannustaa myös pimeän työn tekoon, koska silloin ei saa perittyä näitä elatusrästejä, puheenjohtaja Tiina Kaarela Yksinhuoltajien liitosta kritisoi.

MTV:n uutisten selvityksen mukaan kunnat onnistuvat perimään takaisin keskimäärin vain puolet vuosittain maksamastaan elatustuesta. Koko rästipotista saatiin perittyä vain kaksitoista prosenttia.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.