Ekat humalat usein jo 14-vuotiaana

Nuorten päihdemyönteisyys on jälleen kasvussa. Vuonna 2009 tehdyn Nuorten terveystapatutkimuksen mukaan 14-18-vuotiaista pojista itsensä kuukausittain tosihumalaan juo 22 prosenttia.

Samanikäisistä tytöistä 21 prosenttia juo kuukausittain itsensä tosihumalaan.

Kuukausittainen humalajuominen on kääntynyt tutkimuksen mukaan vuonna 2009 lievään nousuun sekä tytöillä että pojilla. Vuonna 2007 lukemat olivat alhaisimmat kahteenkymmeneen vuoteen.

Myös viikoittaisen alkoholinkäytön trendi on lähtenyt nousuun vuonna 2007. 14-18-vuotiaista pojista joka viides käyttää viikoittain alkoholia. Tytöillä vastaava osuus on noin 17 prosenttia.

Eniten alkoholinkäyttö on lisääntynyt 16-18-vuotiaiden nuorten osalta.

Raittiuden yleistyminen pysähtyi

Nuorten raittius on yleistynyt koko 2000-luvun. Vuonna 2007 raittius oli suurimmillaan, mutta vuoteen 2009 tullessa raittiiden osuus on tutkimuksen mukaan selvästi vähentynyt.

Raittiuden myönteinen kehitys pysähtyi kaikissa ikäryhmissä sekä tytöillä että pojilla.

Esimerkiksi 16-vuotiaiden ikäryhmässä raittiiden poikien ja tyttöjen osuudet olivat 29 prosenttia ja 25 prosenttia vuonna 2007, Vuonna 2009 osuudet olivat 26 prosenttia ja 21 prosenttia.

18-vuotiaista alle kymmenes ilmoitti, että ei juo lainkaan alkoholijuomia.

Moni syy ajaa alkoholin käyttöön

Nuorten juominen on useimmiten omaehtoista toimintaa ja nuoret juovat omista lähtökohdistaan. Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n erikoistutkijan Laura Kestilän mukaan syitä juomiselle voi olla useita.

– Kaveripiirissä alkoholinkäytöllä voidaan hakea rentoa tunnelmaa ja siitä tulee helposti toistuva osa yhdessäoloa.

Myös sosiaalinen paine, perhetekijät sekä itsenäisyyden ja aikuistumisen tunne voivat saattaa nuoren käyttämään alkoholia.

– Vanhempien asennoitumisella lapsen juomiseen on myös iso merkitys. Yllättävän monet vanhemmat ostavat alaikäisille lapsilleen alkoholia, Kestilä sanoo.

Kouluterveyskyselyssä nuorilta kysyttiin, käyttääkö joku nuoren läheinen alkoholia siinä määrin, että siitä on aiheutunut haittoja ja ongelmia nuoren omassa elämässä.

Lähes 14 prosenttia vastanneista koki, että läheisen alkoholinkäyttö tuo ongelmia, mikä on osoitus siitä, että aikuisten alkoholinkäyttö kuormittaa lapsia.

Eri aineistoista eri lukemat

THL:n tutkija Kirsimaria Raitasalo sanoo, että eri aineistot antavat eri lukuja, joten tarkkojen prosenttilukujen ilmoittaminen saattaa olla harhaanjohtavaa.

Nuorten alkoholinkäyttöä on tutkittu useissa eri tutkimuksissa. Kaikki tutkimukset antavat kuitenkin samansuuntaisen tuloksen nuorten alkoholinkäytön kehityksestä.

Raitasalo sanoo, että suurin osa alkoholia käyttävistä 16-vuotiaista juo kyselyiden mukaan alkoholia kerran tai kaksi kuukauden aikana. Yli kuusi alkoholiannosta kuluu suurimmalla osalla harvemmin kuin kerran kuussa.

Ensimmäiset alkoholikokeilut tapahtuvat useimmin 14 vuoden iässä.

Lue myös:

    Uusimmat