Mainos

Ehkäisypillerien suosio vankkumaton

Ehkäisypillerit ovat tuoreen tutkimuksen mukaan edelleen suosituin ja käytetyin ehkäisymenetelmä.

Noin 26 prosenttia 15-50-vuotiaista naisista käyttää yhdistelmäehkäisypillereitä ja lisäksi kolme prosenttia naisista käyttää minipillereitä. Pillereiden käyttäjät perustelevat keskimääräistä useammin valintaansa ehkäisyvarmuudella, helppokäyttöisyydellä ja vähäisillä haittavaikutuksilla.

Ensimmäiseksi ehkäisymenetelmäksi valitaan usein kondomi ja ensimmäiseksi hormonaaliseksi menetelmäksi e-pilleri.

Uudet ehkäisymuodot kuten rengas ja laastari kiinnostavat naisia jossain määrin, mutta tutkimuksen mukaan niiden varsinainen käyttö on edelleen vähäistä. Vastaajista noin kolme prosenttia käyttää rengasta; sen käyttö on samaa luokkaa kuin varmoihin päiviin luottaminen. Peräti neljä prosenttia vastaajista on valinnut ehkäisykeinoksi epävarman ehkäisyn eli keskeytetyn yhdynnän.

Uskomukset elävät sinnikkäästi

Suhtautumisessa ehkäisyyn ei ole viimeisten 10 vuoden aikana tapahtunut suuria muutoksia. Edelleen yli 30 prosenttia naisista on huolestunut siitä, että hormonaalisen ehkäisyn käytön jälkeen on ongelmia tulla raskaaksi.

Ehkäisypillereiden käytön ei ole tutkimuksissa kuitenkaan todettu heikentävän hedelmällisyyttä. Hedelmöittyminen voi tapahtua jopa helpommin heti pillereiden lopettamista seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Suurin hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä on ikä. Onkin luonnollista, että kun pillereitä on käytetty esimerkiksi 10 vuotta ja ikää on 35 vuotta, hedelmällisyys on iän myötä heikentynyt.

Ehkäisyn hinnalla ei suurtakaan merkitystä

Naisten mielestä ehkäisymenetelmien saatavuus näyttäisi parantuneen verrattuna vuoteen 1998. Lähes 20 prosenttia naisista on ollut tilanteissa, joissa ehkäisy on unohtunut. Tässä ei ole tapahtunut muutoksia 10 vuoden aikana.

Yllättävän moni naisista ei pidä ehkäisymenetelmien hintaa esteenä niiden käytölle. Ehkäisyn hinnan merkitys näyttäisi jopa laskeneen viimeisten 10 vuoden aikana. Per päivä laskettuna hormonaalisista ehkäisyvaihtoehdoista hinnaltaan kallein on rengas ja halvin hormonikierukka.

Keskeytettyyn yhdyntään suhtaudutaan kielteisesti

Naiset suhtautuvat hyvin myönteisesti sekä kondomiin että ehkäisypillereihin. Myös hormonikierukkaan ja minipillereihin asennoidutaan positiivisesti. Hormonikierukkaan suhtautuminen oli sitä myönteisempää, mitä vanhempi vastaaja oli kyseessä.

Yli 35-vuotiaat arvostavat erityisesti pitkäaikaista ehkäisyä sekä menetelmää, joka sallii koko asian unohtamisen. Edelliseen tutkimuskertaan verrattuna suhtautuminen keskeytettyyn yhdyntään on pysynyt samalla tasolla. Eri ehkäisymenetelmien vertailussa se koetaan kielteisimmin.

Taloustutkimuksen tekemä ehkäisyyn liittyvä haastattelututkimus 15-50-vuotiaiden naisten keskuudessa toteutettiin lokakuussa 2007, otoksen suuruus oli 3000 naista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.