Eduskunnan verkkosivuilla palvelunestohyökkäys – venäjäksi kirjoittava hakkeriryhmä sanoo olevansa iskun takana

Eduskunnan viestintäpäällikön Heli Kesti-Yliojan mukaan sivut eivät ole kokonaan poissa käytöstä.

Eduskunnan verkkosivuja kohtaan kohdistuu palvelunestohyökkäys, kertoo eduskunta tiedotteessaan. Sen mukaan hyökkäys alkoi tänään iltapäivällä puoli kolmelta.

Eduskunnan viestintäpäällikkö Heli Kesti-Ylioja kertoo STT:lle, että sivut eivät ole kokonaan poissa käytöstä, mutta niillä on hitautta.

Eduskunta tekee toimia hyökkäyksen rajaamiseksi yhdessä palveluntoimittajien ja kyberturvallisuuskeskuksen kanssa.

Venäjäksi kirjoittava hakkeriryhmä NoName057(16) sanoo viestipalvelu Telegramissa hyökänneensä Suomen eduskunnan verkkosivuille. Ryhmä on myös liittänyt viestiinsä linkit Helsingin Sanomien ja Ylen verkkosivustoille. Se kertoo, että paikalliset tiedotusvälineet ovat jo uutisoineet hyökkäyksestä.

Asiasta aiemmin uutisoineen Ylen mukaan kyseessä on venäläinen hakkeriryhmä.

Kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivujen mukaan palvelunestohyökkäyksiä tapahtuu Suomessa vuosittain kymmeniätuhansia ja ne ovat myös yleistyneet viime vuosina.

Huhtikuussa palvelunestohyökkäys ministeriöiden sivuille

Uutis- ja kuvatoimisto STT joutui heinäkuun lopussa verkkohyökkäyksen kohteeksi. Tällöin kyse ei ollut palvelunestohyökkäyksestä, vaan kiristyshaittaohjelmasta. Tekijäksi ilmoittautui LV-niminen kyberrikosryhmittymä, jonka on kerrottu olleen tekijänä myös konepajayhtiö Wärtsilään heinäkuussa kohdistuneessa hyökkäyksessä.

Huhtikuussa kerrottiin palvelunestohyökkäyksestä esimerkiksi ulko- ja puolustusministeriöiden verkkosivuille. Samana päivänä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Suomen eduskunnalle.

– En pidä näitä ajallisesti ihan sattumana, ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi toimittajille eduskunnassa Zelenskyin puheen jälkeen.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja