Mainos

Edenneen melanooman hoitoon uusi lääke - pysäyttää sairauden etenemisen

Vitivalkoiset suomalaiset kylpevät keväästä syksyyn auringossa kuin virtahevot mudassa. Samalla melanoomatapauksia diagnosoidaan yli 1000 vuodessa.

Ihotautilääkärien mukaan suomalaisten auringonottotavoissa on edelleen paljon petrattavaa.

— Ehkä ne omat lapset osataankin jo suojata auringolta, mutta se oma iho saattaa helposti jäädä suojaamatta, sanoo Tyksin syöpätautien erikoislääkäri Pia Vihinen.

Suomalaisten, kuten muidenkin pohjoismaalaisten, iho on altis auringolle ja sitä kautta myös melanoomalle. Vuosittain diagnosoidaan noin 1 100 tautitapausta, joista pari sataa on pitkälle edenneitä.

Pitkälle edenneen melanooman hoitoennuste on huono. Potilaalle annettu ennuste elinajasta vaihtelee kuudesta kahteentoista kuukauteen.

— Kun tauti on edennyt, melanoomasolut ovat niin hoitoresistenttejä tyypillisille solusalpaajille, että hoitoennuste on huono. Mutta nyt meillä on uusi lääke, joka antaa toivoa paremmasta.

Parhaimmillaan uusi lääke kaksinkertaistaa elinajanodotteen ja pysäyttää melanooman etenemisen. Edennyttä melanoomaa lääke ei kuitenkaan täysin paranna.

Lääke sopii joka toiselle

Keskeistä uuden lääkkeen toimivuuden kannalta on, onko melanoomaan sairastuneella kasvaimessaan braf-geenimutaatio. Noin joka toisella on. Geenimutaation olemassaolo selvitetään geenitestissä.

Heistä, joille lääke sopii, se myös tehoaa yli puolella, jopa kahdeksallakymmenellä prosentilla. Tuloksiakin voidaan nähdä jopa kahdessa viikossa.

— Jos on hyvin paljon etäpesäkkeitä, niin saattaa olla että lääke tuo tuloksia hyvin nopeasti. Jopa muutamassa viikossa etäpesäkkeet alkavat pienentyä, mikä on sinänsä merkittä juttu.

Uusi lääke onkin otettu markkinoilla vastaan kiinnostuneena.

— Koska melanooma on ollut sairautena sellainen, ettei viimeiseen kymmeneen vuoteen ole ollut tarjota mitään kunnon hoitoa potilaille joilla sairaus on edennyt ja erittäin huonoennusteinen, niin suurella mielenkiinnolla hoito on otettu vastaan, kertoo lääkevalmistaja Rochen lääketieteellinen johtaja Klaus Tamminen.

10 000 euroa kuussa

Uuden täsmälääkkeen hinta on kuitenkin suolainen, 10 000 euroa kuukaudessa, eikä lääke ole ainakaan toistaiseksi Kela-korvauksen piirissä.

— Korkea hinta selittyy sillä, että lääkkeiden kehityskustannukset ovat niin valtavat. Lääketeollisuudella ei ole muuta keinoa rahoittaa tutkimustyötään kuin myydä lääkkeitä. Tämänkin kyseisen lääkkeen kehitys on maksanut noin 900 miljoonaa euroa, jatkaa Tamminen.

Suomessa lääkettä on tutkimusmielessä testannut parisenkymmentä henkilöä. Heille lääke oli ilmainen, koska lääkkeen toimivuutta vielä testattiin.

Vuosittain noin 200 suomalaista menehtyy melanoomaan. Lääketehtaan edustajan mukaan heistä noin 50-80 voisi saada apua uudesta lääkkeestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.