Mainos

Ecce Homo -näyttely esillä Maarianhaminassa

Kiistelty valokuvanäyttely Ecce Homo on esillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Katselmus avattiin Maarianhaminassa Ahvenanmaalla torstaina suuren avajaisyleisön läsnäollessa. Näyttely vetäneekin runsaasti väkeä vanhan meijerin tiloissa sijaitsevaan Galleria Kaakelihalliin.

Ruotsalaisen valokuvaajan Elisabeth Ohlsonin 12 Raamatun Uuteen Testamenttiin pohjautuvaa homoseksuaalista kuvaa ovat herättäneet kohua kaikkialla, missä niitä on esitetty. Hälinä näyttelyn ympärillä saa lisävalaistusta, kun ruotsalainen Bonniers huomenna julkaisee aihetta käsittelevän kirjan Ecce Homo Berättelsen om en utställning. Gabriella Ahlström kirjoittaa teoksessa mm. Ruotsin ainoan naispuolisen tuomiorovastin, suomalaissyntyisen Tuulikki Koivunen Bylundin roolista tapahtumien kulussa.

Tähän mennessä näyttelyn on nähnyt jo yli 200 000 ihmistä Ruotsissa ja muualla Euroopassa, siitäkin huolimatta, että Strasbourgin EU-parlamentissa niitä ei Pertti Paasion kiellon takia esitelty. Maarianhaminassa kuvat kauniista Jeesuksesta hemaisevine opetuslapsineen ovat esillä 28. marraskuuta saakka. Helsingissä näyttely nähdään kesällä osana kulttuurikaupunkivuoden ohjelmistoa. Maarianhaminan näyttely on vuoden vanhan kulttuuriyhdistys Alteregon järjestämä.

Naisrovastia uhattiin "niskalaukauksella"

Kaikki alkoi siitä, kun tuomiorovasti Tuulikki Koivunen Bylund uskalsi antaa kuville sijan Uppsalan tuomiokirkossa. Seurauksena oli, että tuomiorovasti sai tappouhkauksen, koko kirkko uhattiin räjäyttää ja arkkipiispa K-G Hammarin audienssi paavin luo peruttiin. Huomenna ilmestyvän kirjan mukaan Koivunen Bylund pistettiin protestilistalle ja hänelle suositeltiin Suomeen paluuta, jotta hän välttyisi "hyvintähdätyltä laukaisulta niskaan".

Tuomiorovasti ja arkkipiispa ehdottivat ensin Ohlsonille, että hän jättäisi provokatiivisimman kuvan alastomasta Jeesuksesta pois näyttelystä, mutta valokuvaaja kieltäytyi. Niinpä Koivunen Bylund päätti, että kaikki 12 kuvaa asetetaan näytteille. Samalla hän selvitti arkkipiispalle olevansa vastuussa kaikesta, mitä tuomiokirkossa järjestetään. Koivunen Bylund näki valokuvat ensimmäisen kerran vuonna 1998 Tukholmassa. Hän on sanonut kuvien raamatullisine aiheineen olleen yksi elämänsä suurimmista hengellisistä elämyksistä. Tuulikki Koivunen Bylund muutti Suomesta Ruotsiin vuonna 1971 tullakseen vihityksi papiksi.

"Aids ei ole rangaistus homoudesta"

-Olin naiivi, kun käynnistin tämän. En arvannut, että näyttely herättää näin voimakkaita reaktioita, valokuvaaja Ohlson tunnustaa. Ohlson itse on uskova kristitty ja homoseksuaali. Taiteilijaa hirvittää ilmassa oleva asenne, jonka mukaan aids on oikeudenmukainen rangaistus homoseksuaaleille. Sen vuoksi hän teki tällaisen näyttelyn. Kuvaamalla Jeesuksen ystävineen homoiksi, hän halusi osoittaa, että Jumalan rakkaus on kaikille tarkoitettu.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.