Mainos

Duuma raivostui nyt Euroopan neuvoston vaalitarkkailijaryhmälle

Kansainvälinen vaalitarkkailu Venäjällä kohtasi jälleen uuden kriisin, kun Nezavisimaja Gazeta -sanomalehti aiemmin tällä viikolla julkaisi Euroopan neuvoston tarkkailuryhmän johtajan Andreas Grossin haastattelun.

Gross analysoi vaalien epätasaista asetelmaa, mediajulkisuutta erityisesti televisiossa ja lausui loppupäätelmänään, etteivät vaalit tule olemaan vapaat eivätkä rehelliset.

Gross ei ilmaissut kantaansa ensimmäistä kertaa, mutta lain mukaan Venäjällä toimivat tarkkailijaryhmät saavat antaa tuomionsa vasta äänestyksen jälkeen.

Muun muassa duuman kansainvälisten asioiden valiokunnan johtajan Konstantin Kosatshevin mukaan Gross on törkeästi loukannut niin lakia kuin tarkkailukäytäntöjäkin.

- Gross on aivan varmasti vaikuttanut muihin tarkkailijoihin ja heidän ratkaisuihinsa. Siten hän on mielestäni törkeästi loukannut Venäjän lakia ja Pacen omia sääntöjä, Kosatshev toteaa Kommersant-lehdessä.

Pacen eli Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen mukaan haastattelu pääsi julkisuuteen ennen aikojaan.

Ivy-tarkkailijat: Olemme saaneet kaiken avun

Kun Ety-järjestön vaalitarkkailuelin Odihr vetäytyi tarkkailutehtävästä, Venäjä painotti että muitakin tarkkailujärjestöjä on tulossa maahan mm. Itä-Euroopan maista.

- Työmme alkoi 18. helmikuuta, ja tarkkailijoita on hieman yli sata henkeä. Olemme selvittäneet tähän asti tulleita väitteitä väärinkäytöksistä, mutta tuloksista voimme kertoa vasta äänestyksen päätyttyä, kertoo Ivy-maiden tarkkailuryhmän johtaja Oleg Kuleba.

- Tarkkailijoitamme on nyt 60 alueella Venäjällä.

Kuleba korostaa, ettei hän voi kommentoida muiden vaalitarkkailuorganisaatioiden toimintaa millään tavalla.

Kun häneltä kysyy, uskooko hän että Venäjän vaalien tarkkailu muuttuisi jotenkin tulevaisuudessa, hän vastaa hyvin varovasti.

- Voin toistaiseksi sanoa vain, että me olemme kyllä saaneet kaiken mahdollisen avun viranomaisilta, ja kykenemme sen perusteella muodostamaan oman, objektiivisen mielipiteemme. Tiedotamme tuloksista viimeistään maanantaina, Kuleba lisää.

Kansalaisjärjestö epäilevällä kannalla

Vaalien mediatarkkailua toteuttava kansalaisjärjestö Golos suhtautuu kuitenkin kansainvälisten tarkkailijoiden toimintamahdollisuuksiin varsin skeptisesti. Järjestö itse toimii noin 2500 vapaaehtoisen tarkkailijan voimin eri puolilla

- Näin lyhyessä ajassa vaalitarkkailijoiden on erittäin vaikeaa luoda luotettavaa kokonaiskäsitystä vaalien rehellisyydestä, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Lilja Shibalova.

- Jo nyt voidaan sanoa, että mediakamppailu on ollut todella epätasainen. Esimerkiksi nämä vaaliväittelyt, joissa pienempien puolueiden ehdokkaat keskustelevat, on sijoitettu niin että ihmiset ovat silloin joko töissä tai matkalla sinne. Eli lähetysaika on kansalaisille mahdollisimman epämukava, Shibalova toteaa.

Golos aikoo itse avata tiedotuskeskuksen äänestyksen ajaksi niin toimittajia kuin kansalaisiakin varten. Järjestöllä on myös lentolehtisiä, julisteita ja tarroja, joissa lukee: Oletko huomannut vaalirikkomuksia?

Kasparov kuvasi Venäjän vaaleja farssiksi

Venäjän tunnetuimpiin oppositiohahmoihin kuuluva Garri Kasparov jätti valituksen vaaleista keskusvaalilautakunnalle. Valituksen oli allekirjoittanut yli 5000 ihmistä. Kasparov kuvasi presidentinvaaleja "farssiksi".

- He ovat jo päättäneet, kuka voittaa vaalit. Jokainen tajuaa, että nämä vaalit eivät ole lailliset, Kasparov suomi.

Opposition ehdokkaat vaaleissa on joko diskattu tai he ovat kieltäytyneet asettumasta ehdolle. Vaalien varmana voittajana pidetyn Dmitri Medvedevin kanssa kilpailevat ainoastaan kommunistijohtaja Gennadi Zjuganov, populisti Vladimir Zhirinovski ja kohtuullisen tuntematon Andrei Bogdanov.

Kaikkia äänestäjiä moinen asetelma ei miellyttänyt.

-Äänestin viime kerralla Putinia, mutta nyt en aio äänestää. En ole idiootti. Olisi nöyryyttävää äänestää, kun kaikki on jo ennalta päätetty, sanoi pelkästään etunimensä Vladimir uutistoimisto Reutersille kertonut moskovalainen mies.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.