Donald Tusk muodostamaan uutta hallitusta Puolaan

Puolassa oppositiota johtava Donald Tusk on nimitetty maan uudeksi hallituksen muodostajaksi.

Puolaa pitkään hallinnut Laki ja oikeus -puolue sai eniten ääniä syksyn vaaleissa, muttei onnistunut liittolaisineen muodostamaan enemmistöhallitusta.

Puolan parlamentin alahuone hylkäsi aiemmin tänään odotetusti oikeistopopulistisen Laki ja oikeus -puolueen pääministeriehdokkaan Mateusz Morawieckin uuden hallituksen. Laki ja oikeus -puolue on hallinnut Puolaa vuoden 2015 parlamenttivaaleista lähtien.

Maanantaina järjestetyssä äänestyksessä konservatiivihallitus sai epäluottamuslauseen äänin 266–190. Tulos ei ollut yllätys, sillä syksyn vaaleissa EU-mielinen oppositio sai enemmistön Puolan parlamenttiin.

Uudeksi hallituksen muodostajaksi nimitettiin oppositiota johtava Donald Tusk. Hän on Eurooppa-neuvoston entinen puheenjohtaja ja Puolan entinen pääministeri.

Puolaa vuodesta 2015 lähtien hallinnut Laki ja oikeus sai eniten ääniä tämän syksyn vaaleissa, muttei onnistunut liittolaisineen muodostamaan enemmistöhallitusta. Tuskin puolue kansalaisfoorumi sai toiseksi eniten ääniä vaaleissa ja varmisti enemmistön liittoutumalla kahden pienemmän EU-myönteisen puolueen kanssa.

Puolan presidentti Andrzej Duda nimitti ensimmäiseksi hallitustunnustelijaksi Morawieckin, vaikka tämän ei uskottu onnistuvan tehtävässä. Valinta oli kuitenkin odotettu, sillä Duda on Morawieckin liittolainen. Tusk on syyttänyt Dudaa ajan pelaamisesta ja vallanvaihdon viivyttämisestä.

Lue myös:

    Uusimmat