Kiristyykö vanne entisestään? Nato-kokouksessa kuvattu video leviää: Boris Johnson ja Emmanuel Macron nauravat Donald Trumpin tiedotustilaisuudelle

0:49
Virnuiltiinko tässä Donald Trumpille? Nato-maiden johtajat keskustelivat Britannian kokouksen alla

Britannian pääministeri Boris Johnson vakuutti kokoukseen saapuessaan, että Naton periaate puolustaa kaikkia liittolaisia on voimissaan.

Johnson kehui Britannian käyttävän Naton edellyttämän kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin.

Kysymykseen Turkin herättämästä eripurasta liittoumassa Johnson vastasi, että Naton jäsenillä on enemmän yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä. Johnson kertoi myös käyneensä hyviä keskusteluja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

"Nato on vahva"

Turkki on vihjaillut, ettei se välttämättä hyväksy Naton uusia suunnitelmia Puolan ja Baltian puolustamiseksi, jos muut liittolaismaat eivät ota tiukempaa kantaa Turkin terroristeina pitämiin Syyrian kurdien YPG-joukkoihin. Huhut eivät tunnu huolestuttavan ainakaan Viroa.

– Nato on vahva. Naton pelote on 100-prosenttisesti uskottava, pääministeri Jüri Ratas sanoi saapuessaan kokouspaikalle.

Tapaamisista välitettyjen kuvien perusteella Turkin, Puolan ja Baltian maiden johtajat olivat tavanneet pienemmässä ryhmässä Lontoossa jo tiistaina.

Trumpin tiedotustilaisuus naurattaa

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi kuitenkin keskiviikkoaamun kokouspaikalle saapuessaan, että Turkin suhtautumisesta Naton uusiin puolustussuunnitelmiin keskustellaan yhä presidentti Recep Tayyip Erdoganin kanssa.

Stoltenberg muistutti samalla Nato-johtajien keskustelevan nyt ensimmäistä kertaa huippukokouksessa myös Kiinasta, jonka nousu merkitsee sotilasliitolle niin uhkia kuin myös mahdollisuuksia.

Naton sisäisten suhteiden herkkyyttä kuvaa se, että tiistai-illan vastaanotolta levisi julkisuuteen video, jossa pääministeri Johnson, Ranskan presidentti Emmanuel Macron, Kanadan pääministeri Justin Trudeau ja Hollannin pääministeri Mark Rutte näyttävät naureskelevan keskenään Trumpille ja tämän pitämälle pitkälle lehdistötilaisuudelle.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä

Uutista päivitetty 4.12.2019 kello 13:15.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja