Demokraatit haluaisivat muutosta Irak-politiikkaan

Demokraatit toivovat voivansa vaikuttaa mm. Yhdysvaltojen ulkopolitiikkaan.

Demokraattien puoluejohtaja Howard Dean myönsi, ettei presidentti George W. Bushia voi edelleenkään pakottaa vetämään joukkoja Irakista. Dean kuitenkin lupasi, että demokraatit yrittävät muuttaa maansa Irak-politiikan suuntaa.

Demokraattienemmistöisen edustajainhuoneen puhemieheksi todennäköisesti nouseva Nancy Pelosi puolestaan sanoi vaalien osoittaneen, että kansalaisten mielestä aika muutokselle on Irakin suhteen kypsä.

-Me emme voi jatkaa tällä katastrofaalisella tiellä, Pelosi sanoi osoittaen sanansa presidentti Bushille.

Pelosi on jo aiemmin ehdottanut amerikkalaisjoukkojen asteittaista vetämistä pois Irakista.

Äänestäjät torjuivat homoliitot

Äänestäjät torjuivat seitsemässä Yhdysvaltain osavaltiossa homoliitot rajoittamalla avioliiton miehen ja naisen väliseksi. Homoliittoja koskeneet kansanäänestykset olivat yksi valopilkku republikaaneille muuten pettymykseksi jääneissä vaaleissa.

Etelä-Dakotassa liberaalit saivat kuitenkin voiton, kun äänestäjät torjuivat prosentein 55-45 lakiesityksen, joka olisi kieltänyt lähes kaikki abortit. Kyseessä olisi ollut tiukin aborttilaki koko maassa.

Missourissa äänestäjät asettuivat tukemaan kantasolututkimusta tukevaa aloitetta.

Osavaltioissa äänestettiin vaalien yhteydessä kaikkiaan 205 aloitteesta. Republikaanien toiveena oli ollut vuoden 2004 toisinto, jolloin konservatiiviäänestäjät virtasivat vaaliuurnille äänestämään homoliittoja vastaan ja äänestivät samalla George W. Bushia.

Arizona oli kahdeksasta osavaltiosta ainoa, jossa äänestäjät eivät halunneet määritellä avioliittoa vain miehen ja naisen väliseksi. Äänestäjät eivät kuitenkaan niinkään kannattaneet homoliittoja vaan he vastustivat esitystä muista syistä, yksi tarkkailija sanoi.

Vaihtoehtoiset energiamuodot häviäjinä Kaliforniassa

Kaliforniassa esillä oli aloite, jonka mukaan öljyntuotantoa pitäisi verottaa vaihtoehtoisten energiamuotojen kehityksen rahoittamiseksi. Tämä aloite näytti olevan kaatumassa prosentein 55-44 huolimatta tuesta, jota se oli saanut muun muassa Bill Clintonilta, Al Gorelta ja useilta Hollywood-tähdiltä. Kyseessä oli yksi kalleimmista kansanäänestykseen liittyvistä kampanjoista Yhdysvaltain historiassa.

Demokraatit pyrkivät houkuttelemaan äänestäjiä muun muassa minimipalkkaan liittyvillä aloitteilla. Aloite minimipalkan nostamisesta näytti olevan menossa läpi ainakin Montanassa ja Ohiossa ja mahdollisesti myös neljässä muussa osavaltiossa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AP)

Lue myös:

    Uusimmat