Deaktivoituja ampuma-aseita muutettiin toimintakuntoisiksi Salossa – epäiltyjä viisi

Ampuma-aseita muutettiin takaisin toimintakuntoisiksi. Joukossa oli myös sarjatuliaseita ja niiden osia. Rikoskokonaisuudessa on epäiltynä viisi miestä.

Lounais-Suomen poliisi on tutkinut rikoskokonaisuutta, jossa jo toimintakelvottomiksi muokattuja ampuma-aseita on muutettu takaisin toimintakuntoisiksi.

Poliisin mukaan maaliskuun alussa ajoneuvo-alan yritykseen Salossa tehtiin etsintä, jonka yhteydessä takavarikoitiin 21 luvanvaraista ampuma-asetta. 

Takavarikkoon päätyi myös luvanvaraisia ampuma-aseen osia, patruunoita ja lupavapaita ampuma-aseita sekä deaktivoituja eli toimintakelvottomiksi tehtyjä ampuma-aseita.

Valtaosa takavarikoiduista aseista oli poliisin mukaan kiväärejä, mutta joukossa oli myös sarjatuliaseita ja niiden osia. 

Näiden lisäksi takavarikoitiin yksittäisiä aseita muun muassa ajoneuvoista ja aseita ostaneelta ihmiseltä.

– Luvattomien aseiden valmistaminen ja myyminen on ollut sekä suunnitelmallista että ammattimaista. Vaikuttaisi siltä, että aseita on valmistettu menekin mukaan ja teolla on tavoiteltu huomattavaa taloudellista hyötyä, kertoo tiedotteessa Turun järjestäytyneen rikollisuuden tutkintaryhmän rikoskomisario Tuomas Kuure.

Viisi miestä epäiltynä

Kokonaisuudessa on kaikkiaan viisi epäiltyä, jotka ovat 1960–1980-luvuilla syntyneitä miehiä. Heistä neljä asuu Lounais-Suomessa ja yksi Meri-Lapissa.

Epäillyistä kaksi on ollut vangittuna, mutta sittemmin vapautettu.

– Nämä kaksi vangittua ovat kokonaisuuden keskeiset henkilöt. Heistä toinen on pääasiassa valmistanut aseita ja toinen on välittänyt niitä eteenpäin, Kuure kertoo.

Kahden miehen epäillään myyneen aseita ja patruunoita. Yhdeltä epäillyltä aseiden valmistaja on poliisin mukaan hankkinut aseita ja niiden osia. 

Lisäksi kaksi epäiltyä on poliisin mukaan ostanut joko aseita ja patruunoita tai ainoastaan patruunoita.

Poliisi arvioi, että törkeitä ampuma-aserikoksia ja ampuma-aserikoksia sisältävä kokonaisuus siirtyy syyteharkintaan helmikuussa.

Lue myös:

    Uusimmat