Dark Blue

R2 (Suomi)

Valmistusvuosi 2002. Ohjaus Ron Shelton. Kuvaformaatti 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1, ääni DTS 5.1. Kesto 113 min.

Dark Blue on Oscar-palkitun L.A. Confidentialin kirjoittajan James Ellroyn kirjaan perustuva elokuva. Tapahtumapaikkana on Los Angeles huhtikuussa 1992, päivää ennen kuin Rodney Kingin pahoinpitelystä syytetyt poliisit vapautettiin ja mellakat alkoivat. Kurt Russell on Eldon Perry, karaistunut poliisi, joka ei kaihda keinoja saadakseen rikolliset kiinni. Perry saa uuden parin, Bobby Keoghin (Scott Speedman, Felicity), jolle hän opettaa myös ne keinot, joita ei ohjekirjassa mainita. Perryn avioliitto nitisee liitoksistaan samalla kun politiikkaan mielivä varapoliisipäällikkö Arthur Holland (Ving Rhames, Pulp Fiction) päättää puhdistaa LAPD:n mädistä omenista, joista yksi on juuri Perry.

Dark Blue on juuri sellainen Los Angelesin poliisivoimista kertova leffa kuin odottaa saattaa. Varsinkin Rodney Kingin pahoinpitelyn jälkeen Losin kytät ovat olleet niitä oikeita pahoja poikia, jotka eivät kaihda keinoja. Dark Bluen kohtalo on kaksijakoinen: ensinnäkin sillä oli lähes varma menestys luotuna leffan juonen ja L.A. Confidentialin Oscar-menestyksen vuoksi. Mutta toisena puolena oli se, että leffa jäi kakkoseksi Training Daylle, jonka pääosasta Denzel Washington nappasi Oscarin. Training Dayn ja Dark Bluen juoni on lähes identtinen, tapahtuma-aika vain on eri. LAPD:n korruptoituneista ja rasistisista poliiseista kertovista tarinoista, kuten TV-sarjasta The Shield, pitäville Dark Blue on täysin sopiva, ehkä jopa realistisempi (tositapahtumaviittausten takia) kuin Training Day.

Näyttelijöistä parhaiten onnistuvat Kurt Russell ja Ving Rhames. Russellille tällainen rosoinen roolihahmo sopii parhaiten. Rhames puolestaan vakuuttaa vakavana poliisipäällikkönä, mutta näyttää aivan samalta kuin muissakin elokuvissaan, poislukien ehkä Vaarallisen tehtävän ensimmäinen osa. Nuoren kytän roolissa on nouseva kyky Scott Speedman, jonka surulliseen ilmeeseen jatkuvasti kääntyvät kasvot ovat kovassa huudossa tällä hetkellä. Speedmanin rakkauden kohdetta elokuvassa näyttelee mm. Teho-osastosta tuttu Michael Michele ja korruptoituneen osaston päällikköä loistava Brendan Gleeson.

Ekstrapuolella on tarjolla näyttelijöiden haastatteluja, pari dokkaria sekä traileriosuus, jossa on Dark Bluen lisäksi trailerit leffoista Narc, Taxi 3, The Good thief ja Basic.

Leffa: ***
Levy: **
Teksti: Toni van der San

Lue myös:

    Uusimmat