Saksassa pelataan nyt toiseen kertaan jalkapallon MM-lopputurnaus, ja edellisestä on vierähtänyt aikaa 32 vuotta. Vuoden 1974 kisat tuolloisessa Länsi-Saksassa olivat hyvinkin viihdyttävät, kun kaikki mitalijoukkueet pelasivat luovaa ja vauhdikasta jalkapalloa.
Kisoihin puolustavana mestarina lähtenyt Brasilia menetti tittelinsä, kun edustusjoukkueen perusta mureni. Pelé päätti maajoukkueuransa ja kolme muuta tärkeää avausmiestä jäi sivuun loukkaantuneina. Valmentaja Mario Zagalo otti MM-ryhmään tilalle fyysisempiä pelaajia tavoitteenaan vastata eurooppalaisten vahvuuteen. Tuloksena oli mitaliton kisa maalle, joka oli voittanut kolme edellisestä neljästä lopputurnauksesta.
Euroopan vahvuutta edusti puhtaimmillaan kotijoukkue, joka oli kaksi vuotta aikaisemmin juhlinut Euroopan mestaruutta. Saksan ryhmästä löytyi maailmanluokan tähtiä joka puolelle kenttää: maalissa Sepp Maier, puolustuksessa Berti Vogts, Paul Breitner ja libero Franz Beckenbauer, keskikentällä Günter Netzer ja kärjessä vastustamaton maalikone Gerd Müller.
Saksalaisten haastajaksi tarjoiltiin Hollantia, jonka miehistön perustan muodostivat Ajaxissa kolme peräkkäistä Euroopan cupia voittaneet pelaajat. Suurimpana tähtenä oranssipaidoilla oli tietenkin Johan Cruyff, keskushyökkääjä vain nimellisesti Hollannin "totaalisessa jalkapallossa". Systeemissä kaikki pelaajat tekivät kaikkea, puolustajat hyökkäsivät, hyökkääjät puolustivat. Joukkue oli räätälöity tämän mukaisesti, ja tulokset kisoissa olivat vaikuttavia.
Muista menestyjäehdokkaista Italia oli kenties puolustavampi kuin koskaan, ja maalivahti Dino Zoff oli juuri pelannut 12 nollapeliä maajoukkueessa perä perään. Puolustaminen ei kuitenkaan riitä mestaruuteen, ja näin edellisten kisojen hopeamitalistit saivat Saksassa pettyä. Argentiinaa, Itä-Saksaa, Jugoslaviaa, Ruotsia ja Puolaa pidettiin liian kevyinä kärkitaistoon. Yksi näistä kuitenkin yllätti monet upeasti.
Kun itä voitti lännen...
Alkulohkoissa suurin yllätys oli Italian putoaminen, sillä Puola ja Argentiina ylsivät edelle. Italian kohtaloksi koitui lopulta avausottelu, jossa se voitti Haitin 3-1. Argentiina otti voodoo-papinkin apua käyttäneistä haitilaisista kolmen maalin voiton, ja pääsi näin maalierolla jatkoon. Puolan esitys lohkossa oli vahva, Grzegorz Laton ja Andrzej Szarmachin taituruus säväytti.
Ykköslohkossa Saksan molemmat puoliskot olivat Chileä ja Australiaa edellä selkeästi. Joukkueiden keskinäisessä pelissä riitti jännitettä, ja propagandavoitto tuli itäpuolelle Jürgen Sparwasserin tehtyä ottelun ainoan maalin. Urheilullista merkitystä voitolla oli kuitenkin enemmän Länsi-Saksalle, sillä tappion myötä se vältti "pääsyn" samaan jatkolohkoon Hollannin kanssa.
Hollanti jyrää
Jatkolohkoissa parhaiksi pelasivat Hollanti ja Länsi-Saksa. Näistä Hollanti pyöritteli Brasiliaa, Itä-Saksaa ja Argentiinaa voittaen kaikki ottelunsa maalierolla 8-0. Loppuottelupaikka tuli 2-0-voitolla Brasiliasta Johan Neeskensin ja Cruyffin maaleilla. Vaisu Brasilia kuitenkin pääsi ottelemaan pronssista.
Toisessa lohkossa Länsi-Saksa otti sekin täydet pisteet, kun Puola, Ruotsi ja Jugoslavia kaatuivat. Tiukalle se silti joutui, sillä ratkaisuottelussa Puola kukistui 1-0. Ottelu pelattiin Frankfurtissa läpimärällä kentällä, ja vauhtiinsa luottaneet puolalaiset eivät saaneet peliään kulkemaan. Ratkaisun iski, kukas muu kuin Gerd Müller.
Hienon turnauksen pelanneen Puolan lohdutukseksi jäi pronssi, jonka se otti 1-0-voitolla Brasiliasta. Maalin teki Lato, turnauksen ykköstykki seitsemällä osumallaan.
Ja Müller jälleen
Loppuottelu Münchenin olympiastadionilla sai vauhdikkaan alun, kun pallo oli verkossa jo toisella minuutilla. Asialla oli Hollannin keskikenttädynamo Neeskens, joka ohitti Sepp Maierin rangaistuspotkulla. Pilkun hankki Cruyff.
Saksa tuli kuitenkin tasoihin reilut 20 minuuttia myöhemmin. Tasoitus tuli rangaistuspotkusta, asialla muulinpotkuinen Breitner. Ja ohikin saksalaiset menivät, 78000:n katsojan riemuksi. Maalin paukutti juuri ennen taukoa Müller, uransa 68:nnen ja viimeisen maaotteluosuman. Otteluita mies pelasi vain 62.
Loppupelin sankarit olivat maalivahti Maier sekä Saksan jykevä puolustus. Hollannille, ja suurpelaaja Cruyffille, jäivät vain jossittelut siitä, että jos peliä olisikin jäädytetty avausmaalin jälkeen... Mutta ei, sellainen ei kuulunut "totaaliseen jalkapalloon".
(MTV3-STT)