ChiBall on tuoksuvaa liikuntaa

ChiBall on liikuntamuoto, jossa yhdistyvät perinteinen kiinalainen lääketiede, jooga, Pilates, Feldenkrais ja syvärentoutus. Mutta miten lajiin liittyvät tuoksut?

ChiBall on Body&Mind-tunti, joka koostuu joogasta, pilateksesta, rentoutuksesta sekä Tai Chi-, ChiBall Dance- ja Feldenkreis Method -liikkeistä. Erikoiseksi lajin tekee se, että ChiBallissa käytetään erivärisiä palloja, joissa on lisäksi aromit.

ChiBall kehittää kehon- ja keskivartalon hallintaa, parantaa liikkuvuutta ja kehontuntemusta, harjoittaa syviä lihaksia sekä rauhoittaa stressaantuneen mielen. Pehmeä, pieni pallo ohjaa kehon liikeratoja ja tuoksut parantavat mielialoja.

Laji perustuu tuhansia vuosia vanhaan kiinalaiseen lääketieteeseen, vaikka sen kehittikin 90-luvun alussa fitness-guru ja tanssija, australialainen Monica Linford. Tämä huippukuntoinen liikunnanohjaaja kärsi jatkuvasta väsymyssyndroomasta, jonka vuoksi joutui jopa sairaalahoitoon. Niinpä hän päätti kehittää lajin, jossa myös mieli otetaan harjoitukseen mukaan – ja onnistui mielestäni täydellisesti.

ChiBall-ideologia

Kiinalaisen lääketieteen mukaan sairaudet johtuvat kehon energiavirtausten häiriöistä, jotka siten vaikuttavat sisäelinten toimintaan. ChiBall-harjoitteilla edesautetaan meridiaanien terveyttä ja chi-energian vapaata kulkua. Ihmisen tulisi myös elää tasapainossa luonnon kanssa ja siksi ChiBall-tuntien sisällöt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kiinalaisilla on joka vuodenajalle oma elementtinsä ja meridiaaninsa:

Kevät (elementti puu): keskitytään Tai Chi -liikkeisiin.

Kesä (elementti tuli): ChiBall Dance ja Jooga -painotteinen.

Loppukesä (elementti maa): painotetaan Pilates-liikkeitä.

Syksy (elementti metalli): keskitytään Feldenkreis-liikeisiin.

Talvi (elementti vesi): enemmän rentoutumista.

Tuoksupallot tulisi valita intuitiivisesti omien fiilisten mukaan. Punaisen pallon tuoksu on kaneli, joka mm. tuottaa iloa, intohimoa ja nostaa energiatasoa. Oranssi tuoksuu energiaa tuovalle appelsiinille. Keltaisen tuoksu on sitruunaruoho, joka tasapainottaa tunteita ja lievittää stressiä. Vihreän pallon kurjenpolvi poistaa ärtymystä ja helpottaa tunteiden käsittelemistä. Sininen tuoksuu katajanmarjalle, joka puhdistaa kehoa ja sielua sekä parantaa tahdonvoimaa. Lilan laventeli auttaa kehoa ja mieltä rentoutumaan ja herättää intuition.

Testitunnilla

Testasin itse ChiBallin Töölön CMS-klubilla ChiBall-kouluttaja Marju Pajun opastamana. Tunnin elementtinä meillä oli tuli. Marjun tunti alkoi lämmittelyosuudella, jotka pohjasivat Tai Chi-liikkeisiin. Palloa pidettiin kämmenien välissä ja sitä ohjaamalla tehtiin erilaisia liikkeitä, jotka avasivat rintarankaa ja keuhkoja. Kaikkien liikkeiden nimet tulivat luonnosta, mikä oli ihanan inspiroivaa – esimerkiksi palloa työnnettiin aurinkoa kohti (eikä kattoa), sillä tehtiin samankaltaista huojuvaa liikettä kuin puun oksat tekevät tuulessa ja niin edelleen. Lisäksi pallo tuoksahteli aina mukavasti käydessään nenän edessä – itse olin valinnut rauhoittavan sinisen.

Sykettä nostettiin ChiBall-tanssiosuuden aikana. Tanssi oli hyvin yksinkertaista, askellusta eteen ja sivulle. Huomiokohde oli pallossa ja keskivartalon hallinnassa, joista sai haastetta liikkeisiin. Välillä teimme taivutuksia sivulle ja tasapainoharjoituksia. Itämainen musiikki tuki koko ajan liikkeitä ja toi harmonisen olon.

Kolmas osuus oli Pilates, jossa harjoitettiin syviä vatsalihaksia matolla ja viimeisenä oli Feldenkreis. Teimme muun muassa ällistyttävän tehokkaan harjoituksen alaselälle. Olimme selällämme ja Marju käski kokeilla tyhjää tilaa alaselän kaaren alla. Minulla meni koko käsi sinne hujauksessa. Sen jälkeen laitoimme pienen pallon alaselkämme alle ja vaihtelimme sen päällä selän asentoa. Otimme pallon pois, laskimme selän takaisin mattoon ja kokeilimme uudestaan kaarta selän ja maton välissä. Minä sain nyt hivutettua sinne enää sormet. Marju kertoi, että olimme rentouttaneet lantion ja selän lihaksia, jolloin paine oli vähentynyt välilevyissä ja selän notko palautunut luonnolliseksi.

Olin tullut tunnille stressaantuneena, mutta lopputunnista olin niin rentoutunut, että olisin vain halunnut jäädä matolle makaamaan. Marju kertoi huomanneensakin joidenkin jumppaajien joskus nukahtaneen. Koska Töölön salissa ei ollut peilejä, eikä kelloa, vaan vihreät seinät ja tunnelmallisen hämärää, aika pysähtyi ja mieli rauhoittui. Se oli mahtava tunne.

Kenelle?

ChiBallin harrastajamäärät ovat olleet koko ajan kasvussa, sillä laji sopii lähes kenelle tahansa.

Monet selkä- ja niskahartia-ongelmaiset ovat saaneet ChiBallista apua vaivoihinsa. Marju kertoi itsekin kuntoutuneensa juuri ChiBallin avulla vaikeista selkäongelmistaan. Välilevyn pullistuma aiheutti hänelle alaraajan halvaantumisen sillä seurauksella, että hän joutui leikkaukseen. ChiBallin lempeiden liikkeiden ja etenkin Feldenkreisin alaselän rentoutusharjoitusten avulla hän pääsi jälleen toimintakykyiseksi.

Raskaana olevien kannattaa kuitenkin hakeutua heille tarkoitettuihin ryhmiin ja myös sydänvaivaisten kannattaa ottaa selvää heille sopivista liikkeistä. Tunteja kannattaa kysellä oman paikkakunnan kuntoklubeilta, voimisteluseuroista tai joistakin urheiluopistoista.

Teksti: Satu Väisänen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja