Bush puolustelee Irak-sodan pitkittymistä

Yhdysvaltain presidentin George Bushin mukaan Irakin sodan jälkihoidosta tulee massiivinen ja pitkäaikainen tehtävä. Yhdysvalloissa on viime viikkoina ihmetelty, miksi Irak-operaatio pitkittyy ja miksi amerikkalaissotilaita kuolee edelleen Irakissa, vaikka varsinaiset sotatoimet päättyivät jo kaksi kuukautta sitten.

Irakin sota jatkuu amerikkalaisilla televisiokanavilla päivästä toiseen, kun uutiset kertovat yhä uusista amerikkalaisuhreista kansakunnalle. Tuoreen mielipidemittauksen mukaan nyt jo 42 prosenttia amerikkalaisista katsoo, että Irak-asiat on hoidettu enemmän tai vähemmän huonosti. Kaksi kuukautta sitten näin ajatteli vain 13 prosenttia.

Presidentti George Bushin mukaan Irak-operaatio kuitenkin jatkuu uhreista huolimatta:

- Me emme valinneet tätä sotaa. Mutta koska kyseessä on amerikkalaisten turvallisuus, jatkamme sotaa kaikella voimallamme. Alusta lähtien olemme tienneet, että tähän kuluu aikaa, ja että meitä koetellaan. Tiedämme, että uhraukset ovat välttämättömiä, Bush sanoi.

Bush ilmoitti toukokuun alussa varsinaisten sotatoimien päättyneen. Tämän jälkeen Irakissa on kuollut 65 Yhdysvaltain sotilasta. Nyt jopa Bushin oma puoluetoveri, sodan äänekäs puolestapuhuja kongressiedustaja Curt Weldon vaatii joukkojen pikaista kotiuttamista. Bush kuitenkin vannoo Yhdysvaltain kukistavan vanhan vallan jäänteet.

- Suurin haaste tulee Baath-puolueesta ja turvallisuusjoukoista, jotka yrittävät tehdä kaikkensa palauttaakseen valtansa ja etuoikeutensa. Mutta hirmuhallinnolle ei ole enää paikkaa Irakissa, Bush julisti.

Julkisessa keskustelussa amerikkalaiset ovat eniten huolissaan sodan päättymättömyydestä. Lisämausteita kriitikoiden näkemyksiin tuovat joukkotuhoaseet, joita ei vieläkään ole löydetty sekä Irakin entisen johdon al-Qaida yhteydet, joita ei ole juurikaan pystytty todistamaan. Kun vielä Saddamin kohtalostakaan ei ole tietoa, Irakin sota tai jälkihoito näyttää todellakin jatkuvan vielä pitkään.

Amerikkalaiskenraali: Irakin retki voi venyä pitkäksi

Entinen Yhdysvaltain armeijan kenraali varoittaa amerikkalaisten voivan joutua jäämään Irakiin vuosikymmeneksi.

-Luulen, että olemme siellä kymmenen vuotta, kenraali Barry McCaffrey sanoi BBC:n Newsnight-ohjelmassa.

Hän ennusti, että seuraavat 12 kuukautta tulevat olemaan vaikeaa aikaa. Entinen kenraali muistutti myös kasvavasta vastarinnasta.

-Meillä on edessämme vuosi hyvin monimutkaisessa, vaarallisessa ja väkivaltaisessa ympäristössä, jossa meidän täytyy toimia.

McCaffreyn mukaan Yhdysvaltain joukot pärjäävät lyhyen aikaa. Pidemmällä aikavälillä ei voi olla kestävä ratkaisu, että kaksi kolmasosaa amerikkalaissotilaista on sijoitettu Irakiin, Afganistaniin ja Etelä-Koreaan.

-Liittouma ei voi luoda turvallisuutta ja vakautta omin voimin. Täytyy muodostaa Irakin poliisivoimat ja rakentaa uusi Irakin armeija, joka pystyy vastaamaan heidän turvallisuudestaan.

McCaffrey johti tärkeää hyökkäystä Persianlahden sodassa vuonna 1991. Hän jäi eläkkeelle vuonna 1996.

(MTV3-STT-Reuters)

(Huomenta Suomi 02.07.2003)

Lue myös:

    Uusimmat