Mainos

Britannian legioonalaistauti leviää

Vaarallinen legioonalaistauti leviää Britanniassa.

Pohjois-Englannissa sijaitsevassa Cumbriassa 39 ihmistä on sairastunut tautiin Barrow-in-Furnessin alueella. Yksi sairastuneista, 89-vuotias mies, kuoli perjantaina. Viiden sairastuneen tila on vakava. Yhdeksän potilasta on tehohoidossa. Viranomaisten mukaan lisäksi useilla muilla on tautiin viittaavia oireita. Terveysviranomaiset pelkäävätkin yli sadan ihmisen saaneen tartunnan.

Taudin alkuperää ei vielä ole kyetty selvittämään. Leviämistieksi arvellaan viallisia ilmastointikanavia. Britannian kansallinen terveysvirasto NHS on koonnut asiantuntijaryhmän, jonka tehtävänä on estää taudin leviäminen.

Legioonalaistaudin aiheuttaa legionella-bakteeri ja se leviää usein esimerkiksi ilmastointilaitteiden välityksellä. Tartunnan voi saada hengittämällä bakteerin saastuttamaa vesihöyryä. Taudin saa yleensä kuriin antibioottihoidolla. Legioonalaistaudin oireisiin kuuluu muun muassa kuumeilu ja kuiva yskä. Pahiten sairastuneilla potilailla on usein hengitysvaikeuksia ja heidät on vietävä sairaalahoitoon. Noin 15 prosenttia tartunnan saaneista kuolee.

Tautia myös Ruotsissa

Tautia aiheuttavaa legionellabakteeria on löydetty Pohjois-Ruotsissa sijaitsevan Malmbergetin uimahallista. Lehtitietojen mukaan yksi ihminen on sairastunut legioonalaistautiin. Bakteereja löydettiin uimahallin suihkuista. Sekä uimahalli että sen yhteydessä toimiva urheiluhalli on suljettu toistaiseksi, ja paikalliset terveysviranomaiset tutkivat asiaa.

Tautia tavattiin ensimmäisen kerran 1976 Yhdysvaltain Philadelphiassa sotaveteraanien kokouksessa, kun 30 amerikkalaislegioonalaista kuoli tautiin. Tauti sai myös nimensä sen ensimmäisistä uhreista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.