R2 (Suomi) Valmistusvuosi 1995. Tuotanto 20th Century Fox. Ohjaus Mel Gibson. Käsikirjoitus Randall Wallace. Kuvaformaatti 16:9 Anamorfinen Widescreen 2.35:1, ääni DD 5.1. Kesto 171 min.
Mel Gibson otti riskin ja työsti mahtavan elokuvan vaietusta skotlantilaisesta vapaustaistelijasta. Palkinnoksi työstään he saivat mm. parhaan elokuvan Oscarin vuonna 1995. Mel Gibsonin ohjaama ja Randall Wallacen käsikirjoittama suurteos tarjoillaan nyt tuplalevynä. Mutta ensin pieni kertaus leffan juoneen:
Gibson esittää elokuvassa skottilaista William Wallacea, jonka isä ja isoveli kuolevat taistelussa englantilaisia vastaan. Williamin setä Argyle saapuu hautajaisiin ja ottaa Williamin hoteisiinsa vieden hänet katsomaan suurta maailmaa. Vuodet vierivät ja on aika Williamin palata kotiin. Vanhat ystävät ovat edelleen paikalla ja löytyypä lapsuuden ihastuskin, Murron, josta William pian saakin vaimon itselleen. Englantilaiset vallanpitäjät päättävät kuitenkin yrittää raiskata vaimo-Murronin, joten William pistää ranttaliksi. Ikävä kyllä Murron jää kiinni ja paha engelsmanni viiltää naiselta kurkun auki. William palaa kylään ja pistää uudelleen ranttaliksi. Siitä saa alkunsa hurja taistelu englantilaisia vastaan, jossa ei vankeja oteta eikä ketään säästetä. William Wallace joukkoineen saa Englannin kuninkaan Edward I:n raivon partaalle hävittäessään englantilaisia kaupunkeja ja kyliä matkallaan etelään. Kunkku päättää lähettää palvelijapojastaan tykkäävän poikansa vaimon, Ranskan kuninkaan tyttären, Wallacea naruttamaan. Kuninkaan harmiksi Walesin prinsessa ei pysty vastustamaan Wallacen charmia. Lopulta kuningas Eetu Pitkäjalka onnistuu ostamaan skottilaiset aateliset puolelleen ja Wallace jää kiinni. Syytettä tulee maanpetturuudesta ja tuomio on kauhea. Hidasta kidutusta tai nopeaa päätöstä, siinä Wallacen mahdollisuudet. Nopean kuolon edellytyksenä on armonanelu. Mutta eipä skottien sankari tahdo luovuttaa vaan taistelee tuskaa vastaan, vain huutaakseen viimeisinä sanoinaan jo klassikon asemaan päässeen huudon: "Freedom!"
Yleisö ympäri maailman ryntäsi katsomaan tätä historiallista mahtielokuvaa, jossa totta on vain hitunen. Johtuen tietysti siitä, ettei Wallacen toimia saanut dokumentoida vuosisatoihin. Romantiikkaa, jännitystä, huumoria ja ennen kaikkea mahtavia taistelukohtauksia piisaa. Myös James Hornerin musiikki ansaitsee erikoismaininnan. Itse asiassa Braveheartin tunnari kopioitiin hieman muunneltuna toisen megatähden Tom Hanksin haaksirikkoelokuvaan Cast Away, joka tietysti hieman Cast Awayta katsellessa hämäsi. Braveheartin näyttelijäkaarti on vahva. Gibsonia ja ranskalaista söpöliiniä Sophie Marceauta avittamassa on väkevä kaarti brittiläisiä ammattilaisia, mm. Brian Cox (X-Men 2), Brendan Gleeson (M-I:2) sekä Tommy Flanagan (Gladiaattori).
Leffan lisukkeina tarjotaan Gibsonin kommenttiraita sekä traileri. Bonuslevyllä on leffan tekoon pureutuva 28-minuuttinen dokumentti Mel Gibson's Braveheart: A Filmmaker's Passion. Kaiken kaikkiaan aika pliisut ekstrat, odotin hieman laajempaa pläjäystä. Toki lisukedokumentti rajaa tarkasti leffanteon vaiheita ja on kiva lisä itse elokuvalle, mutta poistetut kohtaukset ym. standardilisukkeet jäivät tältä levyltä uupumaan. Myös musiikin säveltäneen James Hornerin työstä olisi voinut laittaa jonkinlaista dokumenttia. Ei sitä jaksaisi kuin kerran katsoa, mutta musiikkia kuuntelee kyllä mielellään. Kuoret ovat komeat. Tosin muovilaatikkoa ympäröivä pahvikuori on englanninkielinen. Muovikansien sisällä kuitenkin on suomenkielinen paperi, josta sisällön voi härmäläinenkin lukea.
Leffa: *****
Levy: ***½
Kannet: *****
Teksti: Toni van der San