Mainos

Bosnia ja tynkä-Jugoslavia solmivat diplomaattisuhteet

Bosnia ja tynkä-Jugoslavia päättivät solmia täydet diplomaattisuhteet, kertoi Ranskan presidentti Jacques Chirac. Samalla maat sopivat myös entisen Jugoslavian seuraajasta.

Chirac kertoi asiasta lehdistötilaisuudessa sen jälkeen, kun Bosnian presidenttineuvoston puheenjohtaja Alija Izetbegovic ja Serbian presidentti Slobodan Milosevic olivat neuvotelleet maidensa sodanjälkeisistä suhteista Pariisissa.

Bosnia hyväksyi tynkä-Jugoslavian sotaa edeltäneen ajan Jugoslavian valtion jatkajaksi. Tynkä-Jugoslavia puolestaan lupasi vastikkeeksi kunnioittaa Bosnian koskemattomuutta. Samalla johtajat sopivat kahdenvälisestä kaupasta, tulliliitosta sekä liikkumisen vapaudesta maiden välillä ilman viisumeja.
-Uskon, että kaikki on sanottu nyt allekirjoitetussa sopimuksessa. Nyt meidän täytyy vain toteuttaa se, sanoi Izetbegovic.

Milosevic puolestaan tähdensi maiden ottaneen merkittävän askeleen kohti poliittisen tilanteen tasapainoittamista alueella.

Presidentti Chirac lupasi Ranskan ja EU:n jatkavan Bosnian jälleenrakentamisen tukemista. Izetbegovic ja Milosevic allekirjoittivat Daytonissa viime marraskuussa sopimuksen, jolla kummatkin maat tunnustivat toisensa itsenäisinä valtioina nykyisine rajoineen ja lupasivat nopeasti solmia diplomaattisuhteet ja avata suurlähetystöt toistensa pääkaupungeissa.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.