Mainos

Bolivian lapsityöläiset eivät näe päivänvaloa

Boliviassa tuhannet vuoristokylien lapset joutuvat työskentelemään kaivoksissa henkensä pitimiksi. Heidän tarkkaa määräänsä on vaikea arvioida, sillä vaihtuvuus on suurta, kun osa palaa välillä koulunpenkille. Avustusjärjestö Voix Librés'n arvion mukaan kaivoslapsia on vähintäänkin 2000-3000.

- Olot ovat ankarat. Kun he aamulla kello viiden aikaan lähtevät matkaan kaivoksille ja palaavat illalla takaisin, he eivät välttämättä näe ollenkaan päivänvaloa. Kutsummekin heitä "myyrälapsiksi", kertoo järjestössä työskentelevä Reino Lehtinen.

Suuri ongelma lasten elämässä on myös kotiväkivalta. Arvioiden mukaan jopa 80 prosenttia lapsista joutuu pahoinpidellyiksi kotonaan.

Järjestö yrittää puuttua Bolivian köyhimmän väestön ja varsinkin lasten elinolosuhteisiin. Tärkeä tavoite on se, että lapset saataisiin kouluun. Se vaatii rahaa, mutta jo pienellä panostuksella saadaan aikaiseksi paljon.

- Esimerkiksi seitsemällä eurolla saa koko vuoden koulutarvikkeet yhdelle bolivialaislapselle, Lehtinen kertoo.

Valoa näkyvissä

Lehtinen on toiveikas sen suhteen, että myös Bolivian johto tarttuisi paremmin toimeen lasten auttamiseksi.

- Presidentti Evo Morales tapasi jokin aika sitten järjestömme perustajan Marianne Sébastienin ja Morales vaikutti tuolloin hyvin kiinnostuneelta asiastamme. Hänhän tulee itsekin vuoristokylässä asuneesta intiaaniperheestä ja tietää olosuhteet alueella.

Voix Librés on sopinut useiden bolivialaiskuntien kanssa koulujen rahoittamisesta. Lähtökohta on se, että kun alueelle saadaan koulu, kunta hoitaa puolet ja järjestö puolet kustannuksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.