Mainos

Bodomin surmista epäilty ryhmän neljäs jäsen

Bodomjärven surmista todennäköisin syin vangittu mies on ryhmän neljäs telttailija. Käräjätuomari Olli Saunanoja on vahvistanut, että käräjäoikeuden vangitsema mies on nimeltään Nils Gustafsson - siis samanniminen kuin neljäs teltassa ollut nuori.

Bodominjärven kolmoissurmasta epäilty ja vangittu mies on neljäs teltassa ollut nuori, joka jäi henkiin. Espoon käräjäoikeus vangitsi Bodomjärven surmista todennäköisin syin epäillyn Gustafssonin. Häntä epäillään kolmen toverinsa surmaamisesta Bodomjärvellä Espoossa kesällä 1960.

Tutkintaa johtavan rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan mies otettiin kiinni aiemmin tällä viikolla ja hänet vangittiin tänään. Haapalan mukaan tutkinnassa on tehty DNA-testejä. Poliisilla on hallussaan esimerkiksi verinen telttakangas, josta DNA-näytteitä on ollut mahdollista ottaa. Uudella tekniikalla onkin Haapalan mukaan ollut osansa tapauksen selviämisessä.

Vuosikymmeniä pimeänä ollut tapaus saattaa nyt selvitä, sillä todennäköisin syin vangitseminen vaatii epäilystä vahvempaa näyttöä. Poliisi ei vielä kerro, millaista todistusaineistoa sillä on tai onko mies tunnustanut teon. Haapalan mukaan esitutkintaan liittyvät yksityiskohdat ovat salassapidettäviä tutkinnallisista syistä ja tutkinta on vasta käynnistymässä ja edessä on kuukausien työmaa. Tutkinnassa on tarkoitus käyttää kaikkia mahdollisia rikostutkinnan keinoja.

Vaikka vangitun henkilöllisyys pidettiin eilen vielä salassa, on se kuitenkin julkinen diaaritieto, joka selviää käräjäoikeuden kansliasta viimeistään maanantaiaamuna.

Jäljille omilla tutkimuksilla

Poliisin mukaan miehen jäljelle päästiin poliisin omien tutkimusten perusteella. Rikosylikomisario Haapalan mukaan tutkinnassa on käytetty sekä vanhaa että uutta materiaalia. Tutkinta oli heti murhan jälkeen massiivista ja poliisi kuulusteli vuodessa neljäätuhatta ihmistä. Nyt vangittu oli tuolloin kuultujen joukossa.

Murhasta on tullut vihjeitä vuosikymmenten mittaan ja poliisi on tarkistanut vihjeet, koska murha ei rikoksena vanhene koskaan. Viime aikoina tutkinta on ollut tavallista aktiivisempaa. Syksyllä KRP pyysi Yleisradiolta vanhaa Bodominjärven surmiin liittynyttä uutismateriaalia. Tuolloin kerrottiin, että aineisto aiotaan käydä läpi tutkimusmielessä. Haapala ei ota kantaa siihen, löytyikö ratkaiseva vihje nauhoista.

- Kaikella tutkintamateriaalillahan, mikä tässä on ollut saatavissa ja käytettävissä, tietysti voi olla merkitystä asiaan. Tässä on sekä käytettävissä olevaa että uutta materiaalia kertynyt, Haapala toteaa.

Todistajia on kuultu ainakin viime kesästä lähtien. Haapalan mukaan tapauksen kannalta "tarpeellisia kuulusteluja on suoritettu", mutta kuulusteltavien määrästä hän ei kerro enempää.

Työtä on kuitenkin tehty paljon. Yleisövihjeiden määrä kasvoi sen jälkeen, kun professori Jorma Palo julkaisi noin vuosi sitten kirjan surmista. Poliisi pyysi Palon kuultavaksi tämän teoriasta, että surmaaja olisi ollut Helsingin kirurgiseen sairaalaan potilaaksi surmien jälkeen saapunut saksalaismies. Poliisi oli kuitenkin jo aiemmin todennut, että saksalaismiehen syyllisyys on varmuudella poissuljettu vaihtoehto. Palon kuuleminen ei Haapalan mukaan vaikuttanut epäillyn löytymiseen.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 03.04.2004)

Gustafssonin surmayön jälkeen hypnotisoinut lääkäri uskoo yhä tämän syyttömyyteen.
(Seitsemän uutiset 03.04.2004)
(Kymmenen uutiset 02.04.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.