Mainos

Bhutanista maailman ensimmäinen tupakaton valtio?

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Bhutanin valtio aikoo kieltää tupakoinnin kokonaan. Toimet tupakoinnin kieltämiseksi on jo aloitettu, sillä maan verovapaita myymälöitä on kielletty myymästä tupakkaa tai tupakkatuotteita. Kielto astui voimaan kuun alussa.

Myyntikielto kohdistettiin verovapaisiin myymälöihin, koska maa tuo kaikki tupakkatuotteet ulkomailta.

Bhutanin viranomaisten mukaan päätöstä tupakan myynnin ja käytön kieltämisestä vauhditti kannabistuotteiden lisääntynyt käyttö maassa. Varsinkin nuorten keskuudessa on ollut yleistymässä tapa korvata savukkeiden tupakka seoksella, jossa tupakkaan on lisätty marihuanaa tai hasista.

Vapaina kasvavat kannabiskasvit ovat yleisiä Bhutanissa, jonka pieni väestö on kuitenkin vasta äskettäin alkanut käyttää kasvia huumaaviin tarkoituksiin. Paikallisen viranomaisen mukaan bhutanilaiset ovat aiemmin käyttäneet kannabiskasveja lähinnä sikojen ruokkimiseen. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut, ja nyt maan hallitus on aloittanut kasvien tuhoamisen polttamalla. Lisäksi nuorille on alettu jakaa tietoa siitä, kuinka kannabisriippuvuudesta pääsee eroon.

Vaikka tupakka onkin nyt pannassa lähes koko Bhutanissa, löytyy maasta vain harvoja seutuja, joissa tupakkatuotteita ei ole kaupan. Myös tupakkakiellon piirissä olevilla alueilla "tiskin alta" -myynti kukoistaa. Maan terveysviranomaiset uskovat kuitenkin siihen, että täydellinen tupakan hävittäminen maasta onnistuu hyvinkin lyhyessä ajassa.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tupakan aiheuttamiin terveyshaittoihin kuolee noin neljä miljoonaa ihmistä vuosittain. Seuraavien 20-30 vuoden kuluessa kuolleisuuden uskotaan kuitenkin nousevan jopa kymmeneen miljoonaan joka vuosi.

(MTV3-IPS-News)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.