Mainos

Beslanin koulukaappaus yhä kiistan kohteena

Beslanin äidit -järjestön mukaan sekasorto alkoi Venäjän erikoisjoukkojen ampumista kranaateista. Virallisen selityksen mukaan kaaoksen aiheutti tshetsheenimielisten terroristien pommi.

Venäjällä jatkuu kiistely Beslanin koulukaappauksen verisen lopun syistä.

Beslanin äidit -omaisjärjestö epäilee edelleen, että Venäjän erikoisjoukkojen kaapattuun kouluun ampumat kranaatit laukaisivat sekasortoiset tapahtumat Beslanissa Etelä-Venäjällä 3. syyskuuta 2004. Tshetsheenimielisten kaapparien ryhmä oli ottanut yli tuhat panttivankia lukuvuoden alkajaispäivänä 1. syyskuuta.

Virallisen tiedon mukaan 333 sieppauksen uhreista sai surmansa kolmantena kaappauspäivänä, kun kaapattuja koululaisia pääsi pakoon ja erikoisjoukkoja rynnäköi koulurakennukseen räjähdyksen jälkeen. Viranomaisten mukaan kaaos alkoi tshetsheenimielisten terroristien räjäytettyä pommin urheilusalissa, jonne panttivangit oli koottu.

- Syyttäjänvirasto väittää kivenkovaan, että -- vain terroristeja on syyttäminen siitä, mitä tapahtui (3. syyskuuta). -- Olemme eri mieltä, omaisjärjestön johtaja Susanna Dudajeva sanoo.

Tukea käsitykselleen omaisjärjestö katsoo saaneensa ennestään tuntemattomasta videota, jonka se on saanut nimettömässä postipaketissa. Dudajeva esitteli toimittajille kuluneella viikolla Beslanissa videota, jonka ilmeisesti on kuvannut koulurakennuksessa liikkunut tutkija.

Videolla ääni arvioi, että urheilusaliin seinässä oleva aukko on syntynyt ampumalla eikä urheilusalissa lauenneen pommin tuloksena.

- Olemme pitkään yrittäneet selvittää ensimmäisen räjähdyksen laatua. Video todistaa, että räjähdyksen (alkusyy) oli rakennuksen ulkopuolella, Dudajeva sanoo.

Venäjän syyttäjänvirasto ei ole kommentoinut tietoa videosta.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.